Кой е изобразен на статуята без глава от Рупите

© Archaeologia Bulgarica

Част от екипа на разкопките до откритата статуя.

Римска статуя беше открита в края на миналата седмица по време на археологическите разкопки край село Рупите. На това място в древността се е намирал римският град Хераклея Синтика. Статуята, чиято глава липсва, е на мъж в цял ръст, облечен в тога, и е датирана от I-II век сл. Хр. Изработена е от качествен бял мрамор и в оригиналния си вид е била по-висока от човешки ръст, около 2.40 м, каза пред "Дневник" ръководителят на разкопките доц. Людмил Вагалински.


Според него по всичко личи, че на скулптурата е изобразен значим жител на Хераклея Синтика. Една от работните хипотези е, че това е бил агонетът (организатор на спортни събития) Тиберий Клавдий Бакхий. Предположението се базира на открития в близост до статуята цялостен надпис от същия период, в който се споменава името на знатния римлянин.


Пред "Дневник" доц. Вагалински коментира, че докато не бъде открита главата на статуята, не може да се каже със сигурност кой е изобразен на нея, но той не изключва възможността това да е дори римски император. Друго значимо откритие на разкопките е надпис с управниците на града, според който Хераклея Синтика е бил сред най-значимите центрове в района наред с Тесалоника (днешен Солун).

© Archaeologia Bulgarica

След откриването на статуята тя внимателно е почистена от полепналата по нея пръст.

Археолозите изследват района от повече от две десетилетия, а тази година Министерският съвет е отпуснал 100 хил. лв. за продължаване на разкопките. Находките ще станат част от експозицията на Историческия музей в Петрич.


Доц. Вагалински изтъкна и все по-голямото значение на медийната платформа "Archeologia Bulgarica", която включва сайт в интернет, страница във "Фейсбук" и видеоканал в "Ютюб". Проектът беше създаден през лятото на тази година и има за цел да популяризира дейността на археолозите в България. "Хората са жадни за такава информация", каза доц. Вагалински. Той изтъкна, че една от публикациите в платформата е била видяна от 150 хил. души.

Според него на дейността на "Archeologia Bulgarica" се дължи и повишеният интерес на хората към разкопките на Хераклея Синтика. За една година броят на посетителите на обекта се е повишил двойно и сега е 150 души на ден.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света