Откъс от "Alibaba – империята, която Джак Ма изгради" на Дънкан Кларк

Издателство "Locus"

В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Alibaba – империята, която Джак Ма изгради", с автор Дънкан Кларк, предоставен от Издателство "Locus"


В света на бизнеса 8 септември ще бъде запомнен с новината, че навръх 54-ия си рожден ден в понеделник създателят на онлайн гиганта Alibaba Джак Ма се оттегля и ще се отдаде на филантропия.


Бившият учител по английски език основава и само за петнайсет години превръща Alibaba в една от най-мощните компании в света, от която зависят стотици милиони потребители. Сега той ще се съсредоточи именно върху проекти в сферата на образованието.

Онези, които следят проявите на Джак Ма, може би са очаквали този ход. Един от тях е британският инвеститор и експерт в областта на предприемачеството в Китай Дънкан Кларк. В книгата си "Alibaba – империята, която Джак Ма изгради", издадена у нас от Locus, Кларк разказва историята на Alibaba в контекста на изключително значимите икономически и социални промени в Китай и за пръв път хвърля светлина върху този необичаен корпоративен титан.


"Джак вече има репутация на китайския изпълнителен директор – философ, но все по-често се проявява като филантроп и природозащитник. Шест месеца преди първичното публично предлагане през 2014 г. Джак и Джо заедно използват като залог 2 процента от Alibaba Group – от техните лични дялове, – за да създадат нов "филантропски попечителски фонд", припомня Дънкан Кларк.

Джак Ма създава Alibaba Group през 1999 г., като пазарната оценка на компанията в момента е над $420 млрд.


Преводач Калоян Кирилов
Художник Емил Марков


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от книгата "Alibaba – империята, която Джак Ма изгради" от Дънкан Кларк

Джак вече има репутация на китайския изпълнителен директор - философ, но все по-често се проявява като филантроп и природозащитник. Шест месеца преди първичното публично предлагане през 2014 г. Джак и Джо заедно използват като залог 2 процента от Alibaba Group – от техните лични дялове, – за да създадат нов "филантропски попечителски фонд" . Залогът е под формата на опции за акции с цена на предлагане 25 долара (приблизително 43 долара под цената на първичното предлагане), като за една вечер създават една от най-големите филантропски организации в Китай. Джак обещава да дари на този попечителски фонд още от личните си средства в бъдеще.


Попечителският фонд ще се съсредоточи основно върху опазването на околна среда и здравеопазването в Китай – две теми, в които Джак е все по-въвлечен през последните години. Бързата индустриализация и урбанизация в Китай са опустошили околната среда и здравето на гражданите.


На конференция за предприемачи през 2013 Джак отправя призив за мобилизация, като посланието му е обобщено в статия, по-късно публикувана в Harvard Business Review: "Ракът – рядко споменавана дума в разговорите преди трийсет години – сега е тема от ежедневието". Джак често говори за увеличаващите се случаи на заболявания от рак сред неговите служители, приятели и техните семейства66, включително в сесия за въпроси и отговори с президента Обама. "Без здравословна среда на тази планета, без значение колко пари печелите – без значение колко сте чудесни – може да ви връхлети нещастие."


Със своя активизъм и символизма на изкуственото езеро, което изгражда в централата в Уетлендс, Джак демонстрира следното: "Някой трябва да направи нещо... Нашата задача е да събудим хората".


Той не се притеснява да критикува стария индустриален модел: "Ние се чувствахме горди, че в страната ни се намират всички заводи в света. Сега всички осъзнаваме каква е цената, която сме платили за това. Водата ни не е годна за пиене, храната ни не е годна за ядене, млякото е отровно и най-лошото от всичко – въздухът в градовете ни е толкова замърсен, че често не можем да видим слънцето".


В статията Джак също се прицелва в бездействието на правителството относно екологичната криза: "Преди, без значение колко се молихме на хората във властта да обърнат внимание на водата, въздуха и сигурността на храната, никой не искаше да слуша. Привилегированите хора получаваха чиста привилегирована вода и чиста привилегирована храна67. Всички обаче дишаме един и същ въздух. Няма значение колко сте богати или могъщи, ако не можете да се порадвате на слънцето, няма как да бъдете щастливи".


Както много от другите свръхбогаташи в Китай, Джак си купува свое райско кътче в чужбина. През 2015 г., с помощта на Nature Conservancy, екологична фондация, създадена от бивш банкер от Goldman Sachs, Джак закупува имот в Брандън Парк, в планините Адирондак, щат Ню Йорк, за 23 милиона долара; този имот е част от владение, което някога е било собственост на семейство Рокфелер.


В разговор по време на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Манила през ноември 2015 г. бившият президент Барак Обама поздравява Джак за това, че проявява интерес към опазването на околната среда: "Зная, че в допълнение към скорошното ви сътрудничество с организациите с идеална цел вие също сте говорили с Бил Гейтс относно потенциала за реално ускоряване на инвестициите в изследователска и развойна дейност за чиста енергия".


Скоро след това, в навечерието на COP21, конференцията на ООН за климатичните промени в Париж, Джак обявява подкрепата си за Breakthrough Energy Coalition. Тя е ръководена от Бил Гейтс, а към Джак се присъединяват и неговият инвеститор Масайоши Сон и бившият спаринг-партньор Мег Уитман, заедно с Марк Зукърбърг и Джеф Безос, общо двайсет и осем инвеститори, които обещават да финансират търсене на нови технологии за ограничаване на въглеродните емисии.

Всичко, което е важно да знаете за:

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света