Destructive Creation проведоха акция в Страсбург срещу промени при авторското право

© destructive creation

Паметникът на Йохан Гутенберг в Страсбург

Артистите от формация Destructive Creation проведоха акция в Страсбург срещу готвените промени при авторското право, които предстои да се гласуват в Европейския парламент на 12 септември, съобщават артистите. Те сложиха знак "Цензура" на паметника на Гутенберг в града. "Гутенберг е създал печатната машина, за да бъде знанието споделяно, а сега през 2018 се опитваме да го ограничим", заявяват те в позицията си. Изразено недоволство имаше и от редица артисти от цял свят.


Този браузър не поддържа елемента video.


Те припомнят, че новата Директива за авторското право в цифровия единен пазар, включваща спорните Член 11 и Член 13, изисква от интернет платформите да въведат автоматични филтри за съдържанието, което техните потребители качват. "По този начин Член 13 прави безпрецедентна крачка назад в промяната на интернет – от отворена платформа за споделяне и иновации към автоматична система за следене и контрол над потребителите", пишат те в позицията си.

Член 13 вече веднъж беше гласуван в началото на юли и върнат за преразглеждане. Козметичните промени по текста обаче не удовлетвориха активистите от артистичната общност и бизнеса, чиито притеснения са свързани с опазване свободата на словото и изразяването.


"Основният проблем, посочван от противниците на Член 13, е, че автоматичните системи за филтриране не са способни на сложни решения относно правни казуси, рискувайки да подложат творчеството под заплаха. Така например под ударите му могат да попаднат пародии, ремикси, карикатури, както и така популярните в интернет миймове", е позицията на Destructive Creation, които станаха известни с изрисуването на Паметника на съветската армия в София.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА