В София 39 обществени сгради са отворени за посещение през уикенда

Тази година Европейските дни на наследството ще бъдат отбелязани на 15 и 16 септември под мотото "Изкуството да споделяме" в цялата страна, съобщиха от Френския институт, който заедно с Министерството на културата е организатор на инициативата в България.


Европейските дни на наследството имат за цел е да обърнат общественото внимание върху културното наследство, насърчавайки хората да откриват културни забележителности близо до тях. По традиция събитието се провежда през септември в над 50 държави.


В София програмата включва 39 сгради, сред които президентството, Министерството на отбраната, Централният военен клуб, Военната академия "Георги С. Раковски", Баня башъ джамия, Софийската синагога, Католическият катедрален храм "Св. Йосиф", Концертен комплекс "България", Народният театър "Иван Вазов", Националната галерия "Двореца", Софийската опера и балет, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Софийският университет "Св. Климент Охридски", неговите музеи и библиотека, Френският институт в България, Резиденцията на Франция.В събота екипът на Българското национално радио е подготвил специална програма за децата, а в неделя посетителите на Софийската духовна семинария ще могат да се включат в организирани турове с гид.


Пълна информация за програмата на събитието можете да следите на сайта на Френския институт и на сайта за културни новини на Столичната община. Входът е свободен.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Кметът на Стара Загора съди за 5 хил. лева мъж, нарекъл го "смешник" във "Фейсбук"
Противниците на ваксините вече са сред най-големите заплахи пред света, предупреди СЗО
Тиафо прекърши устрема на Григор Димитров в 220-минутна битка