Синята зона във Варна ще заработи от утре

© Цветелина Белутова, Капитал

Синята зона във Варна влиза в действие от утре – 11юли. Това съобщиха днес от общинската администрация в града. Обособените места в карето между бул. "Христо Ботев", бул. "Мария Луиза", бул. "Осми приморски полк", бул. "Цар Освободител", бул. "Приморски" и ул. "Девня" са са 2603, а работното време на зоната е от 9 ч. до 19 ч., се уточнява в съобщението. Местата за паркиране на автомобили на хора с увреждания са 110 и са повече от предвидените в общинската наредба.Карта на синята зона във Варна


В едномесечен срок (до 12 август) при констатиране на неплатена такса за престой в зоната няма да бъдат поставяни т.нар. скоби. За неправилно паркираните коли обаче ще се налагат санкции съгласно Закона за движение по пътищата, съобщи на пресконференция днес Младен Иванов, директор на общинското предприятие "Паркинги и синя зона".


Паркирането в синята зона е разрешено в рамките на 3 часа. При достигане на максималния период за паркиране системата няма да приема последващи опити за плащания. След изтичането на тричасовия престой клиентът трябва да премести автомобила си извън обхвата на зоната. Нов тричасов престой може да започне, след като изминат 30 минути от изтичане на предходния. При нарушение на автомобилите ще бъдат поставяни скоби, а санкцията за премахването им е 20 лв. съгласно наредба на общинския съвет във Варна.

След края на работното време на синята зона автомобилите с неплатена такса за престой ще бъдат репатрирани, а собствениците им ще плащат глоба както за поставяне на блокиращото устройство, така и за репатрирането.


Инспекторите на общинското предприятие "Паркинги и синя зона", които ще контролират паркирането в синята зона ще бъдат 25. Те ще са със сигнални жилетки и ще се легитимират със специални баджове. В гратисния период инспекторите ще раздават информационни брошури за престоя в зоната и ще правят разяснения за условията за паркиране в нея.

Три ще бъдат начините за плащане за почасово паркиране в синята зона във Варна - през мобилно приложение, през SMS или в брой.


Мобилното приложение може да бъде изтеглено от сайта www.varnaparking.bg и дава възможност да се плати и половинчасов престой на цена от 50 стотинки. Системата изпраща и предупредително съобщение 5 минути преди изтичане на периода за паркиране.


Друг начин за плащане е изпращане на кратко текстово съобщение (sms) на номер 1352 с текст, в който трябва да е посочен номерът на автомобила. Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално табелата с регистрационния номер на съответния автомобил. Таксуването на паркиране с SMS е за един час престой и включва цената за едно съобщение от 1 лев плюс стойността на SMS-а към мобилния оператор. Успешно заплащане се счита за извършено, когато клиентът получи обратно потвърдително съобщение.


Третият начин за плащане е в брой и ще се извършва в търговски обекти, които са отбелязани със стикер, на който е изписано на български и английски език "Тук можете да платите кратковременно паркиране "Синя зона". Цената е също 1 лв. на час.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света