За пръв път от 10 години Варна може да не номинира "почетни граждани" за празника си

© Общински съвет - Варна

Заседанието на комисията "Култура и духовно развитие"

За пръв път от 10 години Варна вероятно няма да присъди титлата "Почетен гражданин" за празника си 15 август. Това стана ясно след днешното заседание на постоянната комисия "Култура и духовно развитие" към общинския съвет в града. Нейните членове не одобриха нито едно от деветте предложения за удостояване с титлата.


Сред номинираните тази година бяха бивши политици, спортисти, журналисти, поети и др. Най известните имена сред тях са на проф. д-р Димитър Камбуров – бивш ректор на Варненския медицински университет и бивш депутат от партията "Демократи за силна България", Борислав Ралчев – адвокат и председател на парламентарната група на партията НДСВ от 2001 до 2005 г. и поетесата Елка Няголова. Сред номинираните попадна и собственикът на дружеството "Елит – пътна сигнализация" Паню Панев.


По време на днешното си заседание общински съветници припомниха, че званието "Почетен гражданин на Варна" е най-високото признание на гражданите на Варна. Според тях отличието не бива да девалвира, а да се връчва само за изключителен принос и заслуги за развитието на общината.

Това напомняне идва само година, след като за Празника на Варна през 2017 г. същата комисия номинира и определи носители на званието "Почетен гражданин на Варна" в нарушение на Статута за присъждане на титлата. Сред утвърдените кандидати тогава бяха лица, работили за репресивния апарат на комунистическия режим в България до 1989 г., както и такива, които са работили на ръководни постове в структури на БКП, обявена за престъпна със закон от 2000 г.


Сред номинираните през м.г. бяха някогашният секретар по идеологическите въпроси в градския комитет на БКП във Варна Анна Недялкова, разкритият като таен агент на бившата Държавна сигурност проф. Казимир Попконстантинов, близкият до руския президент Владимир Путин естраден изпълнител Филип Киркоров и бившият зам.-началник на разузнавателната служба "Военна информация" на Българската народна армия (през 1978 г.) Пламен Градинаров.

Тези номинации бяха подкрепени и от кмета на Варна Иван Портних


Решението от днешното заседание на комисията по култура да не бъдат одобрени номинации за титлата "Почетен гражданин на Варна" не е окончателно. Съгласно статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна решението и цялата документация по него се представят на председателския съвет на общинския съвет за взимане на окончателно решение.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър