Единствено дъждът е виновен за наводнението в Аспарухово, реши окончателно съдът

© Спас Спасов, Дневник

Повече от четири години, след като наводнение, предизвикано от пороен дъжд, отне живота на 13 души във варненския кв. "Аспарухово", Апелативният съд в града потвърди, че трагедията е била причинена не от човешка грешка, а от природната стихия.


Досъдебното производство, образувано веднага след наводнението от 19 юни 2019 г., бе водено за причиняване смъртта на 13 души поради немарливо изпълнение на служебни задължения. Според Наказателния кодекс това е престъпление. Делото бе наблюдавано от трима прокурори и разследвано от трима следователи от варненския Окръжен следствен отдел.


На 16 юни м.г. - три години след опустошителното наводнение Окръжната прокуратура във Варна оповести резултатите от експертизата за причините, довели до трагедията. Според тях основният фактор, довел до

загубата на 13 човешки живота


и причиняването на огромни материални щети, е било застрояването на западния охранителен канал в ромската махала над кв. "Аспарухово".

Пак според експертизата източникът на наводнението е формиралата се висока вълна вследствие на падналите проливни и поройни валежи на 18 и 19 юни 2014 г.


"За кратко време и с голяма скорост водата достигнала до коритата на деретата и активизирала свлачищни и срутвания", бе записано в документа.


Според експертизата на вещите лица, работили по случая, Министерството на регионалното развитие и благоустройството


не е изпълнило задълженията си

за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на община Варна, в това число и на пострадалия кв. "Аспарухово". Липсата на такава оценка на риска предопределя и липсата на активни действия на всички управленски нива. Въпреки Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015 – 2020 г. , регистрираните до 2014 г. на територията на Варна и на кв. "Аспарухово" свлачища за неотложно укрепване са планирани за изпълнение едва през следващата година, когато за целта трябва да бъдат отпуснати 2 млн.


Фотогалерия: Катастрофата - какво се случи >


Разчистването на деретата във варненския кв. "Аспарухово", след трагедията също разкри следи от човешки грешки (вижте ги във видеото тук). Но въпреки всичко в хода на досъдебното производство


виновни за трагедията не бяха открити


и прокуратурата прекрати делото. Именно този акт беше отменен Варненския Окръжен съд, но държавното обвинение оспори решението му.


Сред аргументите за протеста му бяха посочени справки на Националния институт по метеорология и хидрология, според които валежите, паднали над Варна на 19 юни 2014 год. са били екстремни. Само за половин час – от 18.30 до 19 ч., интензивността на падналите валежи на един квадратен метър е била 138,8 л. За периода от 15 до 20 юни 2014 год. количеството на валежите е било близо 176 л. на кв. м., което е над 380 % от средната годишна норма за юни.


Като мотив за определението, с което приема, че причина за смъртта на 13 души през 2014 г. е природната стихия, а не човешка грешка Апелативният съд във Варна е посочил, че свлачищата в района на кв. "Аспарухово", струпаните в деретата битови и строителни отпадъци, както и изградените в тях постройки не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и сериозния брой на загиналите.


Съдебният акт на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.


Фотогалерия: Една година след наводнението в Аспарухово >

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света