Два български плажа са отличени от световните "плажни инспектори"

© Цветелина Белутова, Капитал

Златни пясъци, а не Слънчев бряг е препоръчваната парти - дестинация.

"Плажните инспектори" от първата в света платформа за оценка и сравнение на плажовете beach-inspector.com включиха два български плажа в препоръчваните от тях.


В продължение на три години "инспекторите" са проучили 1595 плажа с обща дължина 14 хил. километра в 52 туристически региона в цял свят. Ивиците са оценени според качеството на водата, развитието на инфраструктурата, чистотата, предлаганите услуги, сигурността, достъпа, удобствата за деца и посетителския профил - общо 120 параметъра, между които дори "красота на гледката". Оценяващият остава на плажа най-малко два дни като прави снимки и видео, проучва качеството на услугите и разговаря с посетителите.


Наградите на "инспекторите" са в пет категории. Три от тях са очевидни - плаж за парти, плаж за водни спортове и плаж за класическа почивка. Освен това екипът е подбрал две други по-субективни категории - "Ах" плажове" - тези с несравнима гледка, която кара дъха да спре. Заради това, че в тази категория не са попаднали някои малки живописни ивици с особен дух и приятна клиентела инициаторите на наградите са учредили и "Специална награда".

От България сред отличените попадат централният плаж на Златните пясъци, оценен като едно от 20-те най-добри места за парти в света. Плажът получава ниски оценки за възможностите за упражняване на водни спортове, негостоприемен към натуристи и представители на ЛГБТ общността, както и за притежатели на кучета. Едновременно с това е лесно достъпен, включително за хора с увреждания, с много заведения и безжичен интернет.


"Венид бийч" в Свети Влас пък е попаднал в 20-тицата плажове за традиционна почивка. В описанието му се изтъква, че е малък, но с достатъчно място да се разположиш и да почиваш, с много разнообразни заведения и безжичен интернет и училище по уинд сърфинг. Пясъкът и водата са много чисти, а атмосферата на плажа - романтична. И тук не са добре дошли хора без бански, гейове и домашни любимци.

И двата отличени български плажа имат проблеми с паркирането.


В базата данни на "инспекторите" са включени описания, снимки и видео от 27 плажа и 4 курорта от България.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината