Италия се чуди дали да се откаже от дните с безплатен вход в музеите

© Associated Press

Входът за галерия "Уфици" във Флоренция е 32.5 евро в общия случай.

Новият министър на културата на Италия Алберто Бонисоли предизвика противоречиви реакции с идеята си да прекрати досегашната практика за безплатен вход в музеите веднъж в месеца, пише https://www.theartnewspaper.com.


Начинанието по инициатива на предшественика му Дарио Франческини е в ход от началото на 2014 г. като обхваща над 480 управлявани от държавата културни институции, между които Помпей, галерията "Уфици" във Флоренция и римския Колизеум, които не взимат такса за вход всяка първа неделя от месеца.


Справка в сайтовете на трите музея показва, че редовната цена за вход в "Уфици" е 32.50 евро, в археологическия резерват Помпей - 15 евро, а в Колизеума - 12 евро.

Първоначалното намерение е облекчението да отпадне след края лятото, защото засега "работи добре като рекламна кампания". В същото време директорите на музеите ще са свободни сами да преценяват как да действат и ще могат да продължат инициативата, ако пожелаят. По данни на министерството около 10 млн. души са преминали безплатно през италианските музеи от 2014 г., когато тази практика е въведена, досега. Част от тях са посетили съответните културни институции за пръв път, привлечени от намалението.


Инициативата получи подкрепа от директори на флорентинските музеи, които имат затруднения с охраната в дните със свободен достъп заради увеличения наплив на посетители. Според тях може да се въведат гъвкави програми, така че местните жители да бъдат насърчавани да посещават културните забележителности, докато чуждите туристи да плащат, на което и без това са съгласни.

Кметът на Милано, където се съхранява "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, обаче се обяви твърдо против и обеща музеите на града да продължат да пускат безплатно всяка първа неделя от месеца.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА