Стачката в "Райънер" ще спре четири полета от и за летище София

© Ints Kalnins, Reuters

Стачката на пилотите на "Райънер" (Ryanair) ще засегне полети между София и Берлин и Брюксел, съобщиха от пресцентъра на летището.


Авиокомпанията отменя следните полети от и до летище София:


- FR1148, пристигащ от Шьонефелд, Берлин в 19:10 ч. и FR1149, излитащ от София в 19:35 ч.

- FR6352, пристигащ от Шарлероа, Брюксел в 20:45 ч. и FR6351, излитащ от София в 21:10 ч.


Днес стачкуват пилотите от Холандия, Ирландия, Германия, Швеция и Белгия. 250 полета от и за Германия са анулирани, 146 са отменени в останалите държави. Според представител на "Райънер", цитиран от "Франс прес" и БТА, 85% от предвидените около 2400 полета трябва да бъдат осигурени.

Миналата година "Райънер" заяви, че признава синдикатите, но досега не е постигнал споразумения за колективни трудови договори с персонала си в Европа. Пилотите настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд.
Служителите от Холандия, Германия, Швеция и Белгия взеха решение да стачкуват в подкрепа на ирландските си колеги, които започнаха протестни действия още през юли. Те настояват за по-добри условия на труд.


Продължаването на стачката беше подкрепено, след като миналата седмица "Райънер" реши да накаже протестиращите, намалявайки полетите си от Дъблин през зимата на 2018 г.


Ръководството планира да прехвърли самолетите си в Полша, което може да доведе до съкращаването на 300 служители - 100 пилоти и 200 души кабинен персонал.


Проблемите в авикомпанията излязоха наяве след усложненията с планирането на отпуските на пилотите през септември 2017 г., довели до тежък трудов конфликт и отмяна на общо 20 000 полета през следващите месеци.

Кризата принуди "Райънер" да преобърне на 180 градуса позициите си и да започне преговори със синдикатите в няколко страни, след като дотогава отказваше да признае профсъюзите. Заради кризата генералният директор на групата Майкъл О'Лиъри се отказа от бонус за 2018 година, който можеше да достигне 1 милион евро поради добрите резултати на компанията.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света