Мексиканският Гуанахуато "цъфна" в Брюксел

© Associated Press

Днес централният площад на Брюксел ще бъде постлан с цветен килим.


"Гран плас" се покрива с цветове бегонии на всеки две години. През тази килимът ще краси белгийската столица до неделя - 19 август. За тема на композицията е избрано Мексико и по-специално регионът Гуанахуато, известен със своето цветно богатство. Eдноименният мексикански град е вписан в листата на ЮНЕСКО на световното културно наследство през 1988 г. Така се отбелязва и 20-тата годишнина откакто централният брюкселски площад бива вписан в същата листа.


Дължината на килима е 77 м, а широчината - 22 метра. Шарката е оформена от 120 доброволци, използвали за целта близо 1 млн. цвята като цялата работна отнема около 4 часа.

© http://www.brussels.be

Скрийншот от уеб-камерата на площада от вчера следобед - мотивът е очертан, част от зеления фон е запълнен.

През тази година инициативата се провежда за 21-ви път. При предишното издание през 2016 г. темата беше Япония. Прогнозата за дните на изложението е за променлива облачност и температури през деня между 22 и 27 градуса.


За пръв път идеята "Гран плас" да бъде покрит с живи цветя е осъществена през 1971 г. , а от 1986 г. това се прави всяка четна година.

Белгия е световният лидер в производство на бегонии с над 35 млн. корена всяка година. Основната част от продукцията се отглежда в района на Гент от 1860 г. и се изнася главно в Холандия, САЩ, Великобритания, Франция и Германия.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината