Шест кадъра от живота на Пучини

© Татяна Димитрова, Дневник

Когато човек попадне на първия площад в Лука, до който достига слизайки от влака от Пиза, се чуди защо точно му е хрумнало, че трябва да посети това място.


Преди обяд то изглежда пусто - местните жители са още зад затъмнените от дървените капаци на прозорците жилища, а туристи почти не се виждат.


Един-два часа по-късно обаче мястото се оживява до степен, че заприличва на всяко италианско градче, обсадено от туристите, през които местните едвам си пробиват път.

Шумотевицата става невъобразима, подхранвана основно от участниците в необясними тематични турове.Извън кръстосването по тесните улички на стария град между магазини за сирена, за сувенири и пицарии, препълнени от гостите на града особено около обед, далеч не така посетена остава къщата на Джакомо Пучини.

Намира се на малкия площад "Сан Лоренцо". Билети се купуват от сграда срещу родната къща на композитора, а в нея трябва да се натисне звънец, за да бъдете допуснати.


Преди да се отвори вратата посетителят получава въпрос дали вече си е купил билет, за да не се налага отново да слиза и качва стълби и да се връща.


Отвътре сградата не лъха на века, през който е била построена. Разходката из отделните помещения е по-скоро самотно занимание, което среща туриста с някои вещи и мебели от времето, в което там е живял малкият Джакомо.След реставрацията на сградата се смята, че домът е във вида, в който е бил, когато там е живял бъдещият световноизвестен композитор.

Посетителите може да видят негово пиано и някои от костюмите от оперите, донесли му световна слава.Партитури, снимки, картини и дори палтото му са още сред експонатите.


Още в деня след раждането му - 22 декември 1852 г., Пучини е кръстен, защото не е било сигурно, че ще оцелее.


Първоначално музикалното си образование получава в родния си град, а след смъртта на родителите си той живее в Милано. Тогава къщата е дадена под наем. По-късно е продадена на доведен брат на Пучини под условие, че може да бъде купена отново от семейството.


Костюм от "Манон Леско".


Малко след успеха на "Манон Леско" през 1893 г. Пучини успява да придобие отново къщата и така тя остава собственост на фамилията. По-късно е дарена на едноименната фондация, която има идея да я превърне в музея, който може да бъде посетен днес.


В архива на музея се пазят всички запазени негови писма. Тяхното съдържание дава повод фондацията да прави специални турове. Един от тях през година, например, е посветен на отношението на композитора към удоволствията, сред които и храната. Информация за това се черпи от някои от оперните му сюжети и също от кореспонденцията.


Музеят често организира или участва в събития, свързани с известния композитор, които предлагат по-евтини билети за музея, когато са купени и за съответното събитие. Някои от тях предстоят. Повече информация може да се види на сайта на музея.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината