Нощ на замъците в Чехия посреща посетители

© www.czechtourism.com

Метерних е прекарвал по-голямата часто т времето си във Виена, но е обичал лятната си резиденция. За да ремонтира двореца, той е взел пари от американския милионер Ротшил, а се разплатил като го удостоил с благородническа титла. В замъка са гостували поетът Гьоте и руски царе, разказва сайтът www.czechtourism.com.

Над сто исторически крепости и дворци на територията на Чехия се включват в Нощта на замъците в събота срещу неделя и отварят врати за широката публика.


Инициативата, чието начало е поставено през 2010 г., е на Института на националното наследство на Чехия и Министерството на културата. Замъци и дворци в Прага, Бохемия, Моравия, регионите на Карлови Вари, Пилзен , Олмоулц и другаде ще приемат посетители в късните вечерни часове. Туристите ще могат да разгледат интериорите, да изслушат лекции, да присъстват на възстановки на рицарски турнири и концерти, да посетят базари на изделия на народните занаяти. В голяма част от обектите входът ще е безплатен.


Центърът на тържествата тази година е замъкът в Кинжварт, бивша лятна резиденция на австрийския канцлер Клеменс Метерних (1773 - 1860) като част от проекта "Чешките благородници в европейската дипломация". В колекцията на Метерних, която днес посетителите на замъка могат да разгледат, са амулет на лорд Байрон, сборник с молитви на Мария Антоанета, бюро на Александър Дюма - баща, и недопушена цигара на Наполеон Трети.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Кметът на Стара Загора съди за 5 хил. лева мъж, нарекъл го "смешник" във "Фейсбук"
Противниците на ваксините вече са сред най-големите заплахи пред света, предупреди СЗО
Тиафо прекърши устрема на Григор Димитров в 220-минутна битка