Колко ще струва бирата на "Октоберфест" тази година

© Associated Press

Бирата на "Октоберфест" тази година ще е по-скъпа, а лимонадата - по евтина, съобщиха организаторите на най-известния бирен фестивал в света, който ще започне в Мюнхен след по-малко от две седмици.


Средното поскъпване е с 3.57% спрямо миналата година. Така литър от напитката ще варира между 10.80 и 11.50 евро.


Организаторите обясняват поскъпването с по-строгите мерки за сигурност и разходите за това, което рефлектира върху наемите на шатрите, а оттук и в крайната цена на най-търсената напитка. През тази година е забранено внасянето на раници и чанти с обем повече от 3 литра или с големина, надхвърляща 20 см x 15см x 10 см.

Фестивалът започва на 22 септември и ще продължи до 7 октомври. Бира ще се сервира в часовете от 10 сутрин до 22.30 ч, а в събота и неделя всичко започва с час по-рано.


През миналата година в най-големият празник на бирата в света участваха 6.2 милиона души, което е с 800 000 повече от 2016 г. Те изпиха 7.5 милиона литра бира или с 1.4 милиона повече, отколкото година по-рано.

Първият "Октоберфест" се е състоял през 1810 г. по повод венчавката на баварския принц Людвик. Празникът е започнал на 12 октомври и е продължил до 17-ти. В по-ново време началото е изместено към края на септември, когато времето е по-топло, но краят винаги е през октомври.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА