Отпадните води в село Синеморец

© Йоан Петров

За жалост е малко известно или просто се прикрива истината, че от години наред отпадните води на цялото село Синеморец се изливат директно на 5 метра от брега в залив намиращ се на метри в близост до двата най-посещавани плажа в местността. Всяка година подаваме всякакви видове оплаквания до общината, медии и различни държавни органи, но всяка година призивите ни за действие остават игнорирани. Местната общност от хотелиери не желаят да се разпространява тази информация, поради причината, че това ще изгони клиентите им.

Въпросната еко катастрофа продължава години наред. Въпреки твърдения, че има действаща пречиствателна станция, хората които достигнат до заливът шеговито наричан от местните "Райският Залив", ясно виждат че всичко се излива директно в морето, а малката конструкция която се твърди че е пречиствателна станция си стои суха и неработеща, обрасла в растения, откакто е построена.

С популяризацията на селото като летен курорт всяка година има наплив на почиващи, а количеството непречистени отпадни води също нараства предизвиквайки замърсявания застрашаващи природата в района иначе обявен за част от парк Странджа. Най-важно обаче, това застрашава здравето на плажуващите, които влизат в морето, но и хората консумиращи риба и морска храна хваната в района.

Заливът Св. Яни, който вмомента се ползва от рибарите за пристанище е бил един от най-красивите кътчета на южното черноморие с разнообразно дъно пълно с всякакви видове живот. Сега, за жалост се е превърнал в тоалетната на иначе прекрасното село Синеморец. Надявам се тази информация да се разпространи, за да се предприемат мерки.

На снимката:
Гледка на замърсяващата тръба от високо

© Йоан Петров

Гледка на замърсяващата тръба от ниско

© Йоан Петров

Заливът Св. Яни в широк план. Ясно се вижда как отпадъчните води се изливат в морето и ивицата с разликата в цвета на морската вода и непречистените отпадни води.


Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света