Предозиране: Сидеров иска контрапроцес да изчисти името на Левски

© Пресцентър на

Волен Сидеров поднесе цветя пред паметника на Апостола в София.

Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции или пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна със събиране на абсурдите на посланията на управляващите, партиите, държавните институции или техните пиари в хода на предизборната кампания през 2014 г., но продължава и след това с нови сюжети, включително и извън политиката.


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще предложи в Народното събрание да се създаде анкетна комисия. Работата на комисията ще бъде да ревизира съдебния процес срещу Апостола, в резултат на който е бил осъден за криминално престъпление. С това ще се изясни истината за кончината на Апостола. Необходимо е да бъде проверено спазването на приложения закон и правилата на османското правосъдие. Това стана ясно от думите на Волен Сидеров пред журналисти пред Паметника на Левски в столицата, където симпатизанти на партията почетоха паметта на Апостола. Това се казва в съобщение на пресцентъра на "Атака", озаглавено: "Сидеров пред Паметника на Апостола: Смъртната присъда на Левски е неправомерна! Искаме контрапроцес да изчисти името му".


"Предлагам да бъде направен символичен т.нар. контрапроцес, тъй като е минало много време, и да се изяснят правните обстоятелства на съденето на Левски. Да се изясни, че всъщност Левски е осъден за криминално престъпление по чл. 184 от тогавашния турски Наказателен кодекс, а не за това, че прави комитети и организация за революция", уточни Сидеров. По думите му за комитетската дейност тогавашната османска власт е предвиждала заточение.

"Виждайки, че това е предводителят на всички комитетски дела, те са бързали тихомълком, без много шум, да го осъдят на смърт. Такава е била директивата. Ние искаме да се преразгледа този процес! Левски да бъде оневинен, той не е убиец", каза още лидерът на "Атака".


Сидеров припомни, че когато се е искало канонизирането на Левски от църквата, имало код, аргумент, че той е извършил убийство. "Не, Левски не е извършил убийство, това вече е доказуемо. И има достатъчно документи, има османски отдел в Народната библиотека. Всичко това трябва да бъде проучено от една компетентна комисия. Аз ще предложа проф. Семов за председател на анкетната комисия в парламента. Тя да се обърне към МС, Народната библиотека, БАН, Института по история, всички възможни правни и исторически авторитети и те да установят истината. Истината ще те направи свободен, се казва в Евангелието. Ние истината за Левски още не я знаем", подчерта още той.

Според него пред Паметника на Левски се слагат цветя, леят се слова и се говорят какви ли не небивалици, а всъщност не се изяснява истината за неговата смърт, за това, че той е екзекутиран неправомерно от османската власт. "Това е моята идея и ще работя с колегите ми по нея и смятам, че ще имам широк и добър отзвук сред българската общественост, заяви още Сидеров.


Лидерът на "Атака" смята, че процесът срещу Левски, на който му издават смъртна присъда по много данни и доказателства, научни и юридически, е привършен неправомерно. "Присъдата се издава въз основа на едно-единствено свидетелство на един неграмотен човек – някой си Вутьо, че Левски е убил слугинчето Стойчо. Това не е вярно и вече може да се докаже", заяви още той.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света