Министър Радев за оставката си: Каквото реши капитанът на футболния отбор, това правим

© Анелия Николова, Дневник

Вътрешният министър Валентин Радев реши да използва футболна терминология, за да отговори на въпроси на журналисти в парламента за оставката му. Тя бе подадена миналия петък по искане на премиера Бойко Борисов след тежката катастрофа край Своге, в която загинаха 17 души.


"Има кой да решава. Има капитани, ако използвам футболна терминология. Има си треньори, има си ръководство на футболния отбор в парламента - да решават. Ние направихме това, което никой друг не е правил. На Бяла, като се обърна автобусът, имаше 19 убити. Да сте чули за някаква оставка тогава? Румен Петков беше министър, а тройната коалиция управляваше. Е, ние правим нещо различно. Какво ще се случи? Не ме карайте да спекулирам. Депутатите каквото решат. И каквото реши капитанът на отбора, това правим", обяви министър Радев. По-късно той поясни, че капитанът на отбора е премиерът Бойко Борисов.


Министърът в оставка каза още, че "волеизлиянието на тримата министри" било да подадат оставки, а той бил единственият, който бил на мястото на инцидента вечерта и въобще не му било лесно.

Оставките на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, които бяха подадени миналия петък по искане на премиера Бойко Борисов, ще бъдат обсъждани от коалиционния съвет в понеделник. В социалните мрежи членове на ГЕРБ призоваха те да не бъдат приемани. В четвъртък се разбра, че управляващите формации ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат нагласата да оставят Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството. Какво ще е бъдещето на Валентин Радев и Ивайло Московски още не е известно, но и двамата имат възможност да се върнат като депутати в парламента.


По-рано днес Николай Нанков обяви, че няма да оттегли оставката си. На въпрос на "Дневник" дали би останал на поста си, ако след заседанието на коалиционния съвет на управляващите в понеделник бъде помолен да остане, той обяви: "Моля ви се. За какви молби говорим? Кой ще ме моли мен? Това е даже несериозно."

Инициативата на Борисов да поиска оставките на тримата министри предизвика критики от един от коалиционните партньори - партията на Валери Симеонов, която два дни умува дали да напусне управлението, но после поиска промяна на едноличния стил на управление на премиера. В понеделник имаше коалиционен съвет, след който бе обявено, че коалицията е стабилна, а оставките ще се обсъждат на 10 септември.


Самият Борисов обаче не говори пред медиите след съвета. Два дни по-рано пред младежи от ГЕРБ във Варна той обяви, че оставките трябва да бъдат приети, защото ГЕРБ е европейска партия и знае как да носи отговорност. Като мотив за оставката на Валентин Радев той цитира случилото се след инцидента, при който бащата на президента Румен Радев - Георги, е блъснал човек с триколка. По думите на премиера, който гледал записа от камерите за видеонаблюдение, полицаите вършили мърляво работата си, а ги командвал не министърът, а лидер на БСП. Имало и други случаи, при които в МВР се случвало точно каквото Борисов не искал.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА