Румен Радев: Зрелият патриотизъм не говори високо, а мъдро

© Надежда Чипева

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

Събираме се от година на година на славните дати да почетем делата на героите, гордеем се с чужди подвизи, а достойното минало е утеха за безпътното ни настояще. Това обяви президентът Румен Радев в словото си по време на тържественото отбелязване на 133 г. от съединението на Княжество България с Източна Румелия в Пловдив.


Редно е да се запитаме какво остава днес от духа на Съединението, защо потомците на българите, които се събраха в общ дом днес го наричат държава, а мнозина я напускат, смята държавният глава. Припомни, че в България 20 век е белязан от трагедии, които са внесли разкол в обществото, който дори демокрацията не е могла да излекува.


За героите от възрожденска България стоеше по-високо от користта, славата и дори от живота, този зрял дух възроди България, този зрял дух трябва да води нашите постъпки и днес, а днес остана да живее само в книгите и сърцата на най-ревностните от вас, подчерта Радев.

Посочи, че "някои" са избързали да обявят държавите и нациите за отживелица в глобалния свят, но махалото отива в обратната посока, при която народите все повече се обръщат към себе си и безродността вече не е модерна.


Според него този процес има скрити рискове Зрелият патриотизъм не говори високо, а мъдро. Не отрича света, а го приема без комплекси с ясна убеденост в собствената си стойност, не се гордее с чужди подвизи, а более за близкия тук и сега. Не битува само в историята , а твори достойно настояще, подцерта държавният глава.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината