Радев е българският президент популист, обяви Плевнелиев

© Анелия Николова, Дневник

Държавният глава Румен Радев е българският президент популист. Това коментира в ефира на Би Ти Ви предишният президент Росен Плевнелиев. Той посочи, че последното обръщение на Радев освен шамар към БСП е било изключително популистко с внушението, че няма алтернатива за управлението на страната и принизяването на основни институции като Народното събрание. Според Плевнелиев дори донякъде има противоконституционност в изказването му в частта за явно обмисляна политическа алтернатива.


Коментира, че доверието в президентската институция в България се дължи на това, че популистите в Европа са във възход. Ако той си мисли, че той е алтернатива, ще допусне голяма грешка, заключи Плевнелиев и посочи, че на Радев не му прилича и не е добре да направи свой политически проект. Не е това успешният ход на един президент, обяви Плевнелиев и посъветва Радев да се поучи от съдбата на сходни постъпки на предшествениците си.


Оценката на предишния президент е, че Радев не е никакъв фактор във външнополитически план и затова ще се изявява в България. Посочи, че Русия му е "зашлевила звучен шамар" два пъти и така заиграването му с проруската нотка е останало без покритие.

Помолен за коментар на думите на Плевнелиев, Румен Радев обяви: "Всички трябва да пазим авторитета на бившия държавен глава, дори когато той самият не знае как да го опази".


Плевнелиев, който беше министър на регионалното развитие в периода 2009 - 2011 г., коментира по случая с катастрофата край Своге, че проблемът трябва да се търси в договорите с фирмите и в изпълнението - дали е бил некачествен проектът, или пък не е изпълнен.

В България има много опасни участъци, пътната агенция трябва да види кои са и да се нанесат съответните корекции, посочи Плевнелиев.


Оценката му е, че оставката на ресорния министър Николай Нанков не е по вина, а е въпрос на морална отговорност, каквото не са показали министри при подобни тежки катастрофи при управлението на БСП.


Разказа, че с премиера Бойко Борисов се чуват на около две седмици, за да обсъждат "дългосрочни теми". Обяви, че няма никакво намерение да се връща в политиката, и анализира, че в момента няма революционна ситуация или политическа криза. Затова и не очаква предсрочни избори.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света