Кой е предложеният за министър на регионалното развитие Петя Аврамова

© Юлия Лазарова, Дневник

Петя Аврамова

Петя Аврамова беше предложена от премиера Бойко Борисов за нов министър на регионалното развитие. За да замести Николай Нанков на поста, тя ще трябва да получи подкрепата на депутатите, които ще гласуват кандидатурата ѝ. Нанков подаде оставка след катастрофата в Своге, при която загинаха 17 души.


Аврамова е родена през 1963 г. Депутат от ГЕРБ е вече трети мандат. Тя е още заместник-председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и на комисията по енергетика. Била е още кандидат за кмет на Враца през 2011 г. Там е била и председател на общинския съвет (2011-2013 г.) и заместник-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология (2009-2011 г.).


Преди да влезе в политиката, Аврамова е съсобственик в проектантската фирма "Климадизайн", която е създала заедно със сестра си Мая.

Според публикация в "24 часа" от 2011 г. Петя Аврамова е успяла "да преодолее подводните камъни в най-големия проект на общината за водния цикъл за повече от 136 млн. лв. и да реши за десетилетия напред нормалното водоснабдяване на Враца".


Водният цикъл на Враца е най-продължителният европейски проект в България. През август правителството реши да удължи срока за завършване на цикъла от юни 2018 г. на третото тримесечие на 2021 г. Ако новата дата бъде спазена, от одобряването на договора през 2009 г. до завършването на изпълнението ще са минали 12 години. Единствените други два конкурента по бавно изпълнение са магистрала "Струма", която до момента е в 7-ата си година, и жп линията Бургас - Пловдив.

Според предизборната публикация от 2011 г. на "24 часа" Аврамова е технократ по природа и видимо трудно свиква с медийните изяви. Най-много цени в живота семейството, следват приятелите, пътуванията и природата.
Капама и пържоли с топено сирене са любимите й ястия, които обича да прави за гостите си, пише още в същата публикация.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА