Кой е предложеният за министър на транспорта Александър Манолев (допълнена)

© Надежда Чипева, Капитал

Александър Манолев

Въпреки че е зам.-министър на икономиката, Александър Манолев беше номиниран от премиера Бойко Борисов да замени Ивайло Московски като министър на транспорта. Кадърът на ГЕРБ доби популярност на последните парламентарни избори, на които за него бяха пуснати 6703 преференциални бюлетини. Това го постави на трето място по най-голям брой преференции в страната след Бойко Борисов и Корнелия Нинова.


Манолев е роден през 1976 г. в село Кулата, Петричко. Баща му Димитър Манолев е митничар и дългогодишен кмет на селото. Неговата майка е учителка по история.


След като завършва Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в Петрич с профил "Счетоводство и контрол", получава висшето си образование в един от водещите икономически университети в света - University College London, Великобритания, според официалната му биография.

Започва професионалната си кариера в Националното сдружение на общините в България, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. Работил е в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании.


Назначен е за заместник-министър на туризма във второто правителство с министър-председател Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител на извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Александър Манолев като шеф в "Булгартабак"

В първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013) Манолев е бил част от съвета на директорите на "Булгартабак" до приватизацията на дружеството.


В третия кабинет на Борисов е назначен за заместник-министър на икономиката. Покрай няколко кадрови промени във ведомството на Емил Караниколов, който е от квотата на "Обединени патриоти", се разбра, че в ГЕРБ има недоволство от изолирането на Манолев. Според депутати на практика са му отнети част от ресорите, за които е отговарял - "Конкурентоспособност" и "Индустриални зони".


Бизнес и роднини


Освен кмет на Кулата, бащата на бъдещия кмет Димитър Манолев е успешен бизнесмен. В периода 2013 - 2015 г. чрез две свои фирми той е успял да спечели 15 обществени поръчки за над 3 млн. лева. Всички те са със сходен предмет и един конкретен възложител - държавното енергийно дружество "Мини Марица-изток", пише "Капитал". От кмет на малко село Манолев-старши успява да стане доставчик на най-голямото въгледобивно предприятие у нас, което е и от значение за националната сигурност. Всички спечелени от Димитър Манолев обществени поръчки са за доставка на различни видове масла и смазочни материали.

Дружествата му "Ес Ди Ес Про" и "Ава Енерджи" са създадени няколко месеца преди да започне изпълнението на поръчките, нямат интернет сайтове и въобще цялата информация за тях се изчерпва само до договорите с държавните енергийни фирми.


Връзки от миналото


Кандидатът за транспортен министър Александър Манолев има и интересни бизнес партньорства в близкото минало. Сред тях например е Веселин Чолаков, с когото са били съдружници в дружеството "Съксес" от 2009 до 2011 г. Дружеството на Чолаков "Парти сервиз" също има сериозен успех с обществените поръчки в енергийния сектор - сключило е директно или през консорциуми договори за 19 млн. лв. В най-голямата част от тях възложители са АЕЦ "Козлудуй" и "Мини Марица-изток".


Бивш бизнес партньор на Манолев е още бившата общинска съветничка от Сандански Юлияна Янева, която през декември 2017 г. беше обвинена от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления (двамата участват преди време в управлението на "Марти мед"). Обвиняем по това дело е и бившият председател на Районен съд - Сандански, Илия Янев, който според държавното обвинение е бил ръководител на групата, която е източила близо 600 хил. лв. ДДС. Обвинителният акт срещу тях беше внесен през юли в съда, а делото е насрочено за септември.


Александър Манолев е свързан и с друг местен бизнесмен - Костадин Костадинов, който през 2004 г. беше застрелян на паркинга на "Макдоналдс" до НДК. Костадинов е близък до Златомир Иванов-Баретата, бил е управител на "Бинго Елит" в Благоевград, което е било под наем в бившото кино на града, приватизиран от "Пирин филм 98". Заедно с Манолев той е участвал в управата на две дружества - "Пиринплод" и "Пиринплод 98", а в "Марти мед" новият министър наследява Костадинов.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света