Горанов прогнозира още смени на министри до края на мандата (коригирана)

© Цветелина Белутова, Капитал

Владислав Горанов

* Корекцията е в 6 абзац - името на компанията - производител на алкохол.


До 2021 г. ще има още смени на министри, прогнозира пред Нова телевизия министърът на финансите Владислав Горанов. Той беше помолен да коментира оставките на трима министри след катастрофата при Своге със 17 жертви и споровете в управляващата коалиция доколко такъв ход е целесъобразен.


"Промяна в правителството може да стане във всеки ден, когато това се прецени от премиера и когато обстоятелствата го налагат. Никой не е застрахован освен премиера, с когото всички си тръгваме", добави Горанов.

Според него в обществото се е създало усещането за разнобой в ГЕРБ заради предупрежденията на парламентарната група, че не трябва да се дават лесно кадрови жертви. "Качествените хора не са безкрайно, създава се усещането за това, че всеки може да бъде лесно похарчен", каза Горанов, но добави, че "в случай при такъв тип трагедия действията на премиера са удачни". Той подчерта, че ГЕРБ е дисциплинирана партия и в нея има ясни властови центрове и се знае кой носи отговорност като решението за персоналния състав на правителството не може да е колективно. "Сигурно няма да престане дебатът в парламентарната група, а аз продължавам да смятам, че решението на премиера е правилно", заяви Горанов.


Помолен да коментира разнобоя и с коалиционния партньор "Обединени патриоти" финансовият министър го обясни с липсата на комуникация в рамките на управляващата коалиция заради извънредно голямата заетост на премиера покрай европредседателството.

Той не отговори на въпроса дали лидерът на НФСБ Валери Симеонов има бизнес контакти със семейство Арабаджиеви, които прокуратурата разследва за пране на пари и данъчни престъпления, с думите "Не познавам лицата". Коментира по-общо, че "ДДС са готови пари и изкушението на търговците да ги броят за свои е много голямо". Добави обаче, че при всеки частен случай с конкретен субект е лесно възстановимо.


Запитан как е приключило разследването от 2010 г. срещу производителя на алкохол "Винпром Карнобат"* и собственика му Миню Стайков, който сега е в ареста по подозрение за същите престъпления, отговори, че не може да възпроизведе как тогава е приключило следствието и наказателното производство. "Доколкото имам информация за в момента, такъв въпрос за тези лица няма да ми бъде зададен след време", добави той.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА