Правната комисия отхвърли ветото на президента върху административния кодекс

© Анелия Николова, Дневник

Данаил Кирилов, председател на правната комисия

Парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърли президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс (АПК), съобщи Агенция "Фокус". "За" повторно приемане на промените в АПК гласуваха 12 народни представители, "против" – 7, и "въздържали се" нямаше, с което ветото бе преодоляно от правната комисия.


Окончателното решение по ветото предстои да бъде взето от пленарната зала. Дебатите по президентското вето продължиха близо 4 часа.


Промените в АПК бяха приети от Народното събрание на 25 юли и върнати за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 1 август.Той оспорва общо 16 разпоредби от закона. Според него с тях уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право. Президентът смята, че с промените ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица, свързани с актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение.


Държавният глава изразява несъгласие с разпоредбите за правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.


Това е деветото вето на президента Румен Радев. До момента Народното събрание подкрепи само това върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Еврокомисията представя днес мониторинга за България при нулев медиен интерес в чужбина
"Демократична България": Борисов се сваля сам
На Коледни Заговезни за последно се яде месо преди постите