Парламентът ще гласува смените в правителството утре (обновена в 11.49 ч.)

© Дневник

Парламентът ще гласува оставките на министрите Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев утре. Това обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева днес в отговор на питане на социалистите.


Проект с предложение за смени в кабинета тази сутрин все още не бе внесен в парламента от премиера Бойко Борисов. Към 10.36 часа бе обявено, че такъв има, а депутатите решиха персоналните промени в правителството да бъдат втора точка в дневния им ред утре.


Тримата министри подадоха оставки по искане на министър-председателя след тежката катастрофа край Своге, в която загинаха 17 души. Това доведе до критики от един от коалиционните партньори - Валери Симеонов, чиято партия излезе с декларация против едноличния стил на управление на Борисов.

За нови министри са предложени депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова, която да оглави регионалното министерство, зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, който да поеме транспорта, както и главният секретар на МВР Младен Маринов, който да оглави същото министерство.


След заседание на коалиционния съвет на управляващите в понеделник бе обявено, че ГЕРБ ще гласува за смените в кабинета, а партията на Валери Симеонов - против оставките, но за новите кандидати. За персонални промени в правителството е нужно обикновено мнозинство. Без народните представители от НФСБ управляващите формации имат 114 гласа. Практиката досега е освобождаването на министър и назначаването на нов да става с едно и също решение.

Към 11.45 часа предложението на премиера бе качено на сайта на парламента - решението е за освобождаване на сегашните титуляри и избора на нови министри е едно. Това значи, че гласуването също трябва да бъде едно и депутатите от НФСБ не биха могли да гласуват "против" оставките и "за" новите кандидати.


Във вторник в коментар пред журналисти премиерът обяви, че изненади при гласуването може да има само ако той поиска. Има призиви от кметове Николай Нанков да остане регионален министър.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света