Цацаров намекна, че ще изкара мандата си като главен прокурор, вместо да става конституционен съдия

© Надежда Чипева, Капитал

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не му се коментират неофициалните информации за преминаването му в Конституционния съд (КС), но намекна, че предпочита да изкара докрай мандата си като главен прокурор, изтичащ през декември следващата година.


В отговор на въпрос на журналисти в парламента днес дали е вярно, че ще става конституционен съдия, Цацаров каза: "Има истина в твърденията, че оттук ще тръгна към Съдебната палата, а не към Конституционния съд." После обяви, че за да се говори за номинацията му, първо трябва да има предложение, което да бъде обмислено.


"За да обмислите едно такова предложение, трябва да си дадете сметка за много факти и обстоятелства, включително и за това доколко е редно преди края на мандата си - но не три-четири месеца, а около година и половина преди края на мандата, главният прокурор да си тръгне. Казано по друг начин - не ми се коментират слухове. Мисля, че отговорих ясно", каза Цацаров.

Точно след два месеца - на 12 ноември, приключва мандатът на четирима конституционни съдии - Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота). Процедурата по попълването на състава на съда започна през август, а днес парламентът прие правилата, по които ще определи своя избраник.


Вариантът Сотир Цацаров да бъде пратен в Конституционния съд минава през предсрочно прекратяване на мандата му като главен прокурор, както направи предшественикът му Борис Велчев, който сега е председател на съда. В съдебната система се говори и за сценарий конституционен съдия да стане Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС), а Цацаров да заеме неговото място. По информация на вестник "Сега" Лозан Панов, за който също се говори, че ще бъде номиниран за конституционен съдия, щял да приеме само ако и Цацаров влезе в КС, т.е. няма опасност да оглави ВКС.

Според други неофициални информации имало вариант от квотата на парламента за конституционен съдия да бъде избрана Цецка Цачева, която в момента е правосъден министър.


На въпрос какво ще работи след края на мандата си като главен прокурор Сотир Цацаров заяви днес: "Моята кариера, тя не свършва с мандата. За всеки настъпва краят на мандата. Вечни хора няма. Но да си мислиш, че животът ти е мандатът, това значи тук някъде нещо да не ти работи както трябва. Понеже си мисля, че животът ми не е мандатът - имам живот и след мандата."

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА