Бюджетните заплати ще се повишат с 10%, това ще струва около 1 млрд. лв.

© Юлия Лазарова

зВладислав Горанов

Заплатите на всички заети в бюджетния сектор да се увеличат с 10% от следващата година обсъди правителството на днешното си заседание, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Според него това ще струва допълнително "около 1 млрд. лв.", или около 1% от БВП (според данни на Министерството на финансите увеличението ще струва 1,1 млрд. лв., б.а.).


Горанов обясни, че това е възможно, тъй като до края на август превишението на приходите над разходите е близо 2,5 млрд. лв. То се дължи на по-добрата събираемост на приходите, на сезонното забавяне на плащанията по инвестиционните разходи за пътища и т.н. В края на годината числата може да се променят.


В тези допълнителни средства са и заплатите на учителите, индексирани средно с 20%. Според Горанов от увеличените разходи за персонал ще последва и по-голям приход в социалните и здравноосигурителните фондове.

Процентът на увеличение на заплатите няма да е еднакъв за всички. "Предвижда се индивидуалното увеличение да бъде съобразено с трудовото изпълнение. Но ще осигурим възможност на всеки ръководител да разполага с 10% повече средства", обясни Горанов.


Системата за атестация в държавната администрация и сега давала възможност да се оценява трудът на служителите. Освен това се обсъждат механизми за заплащане според тежестта за работата, каквато възможност е предвидена в проекта за промени в модела за заплащане в армията. Към момента 433 хил. души са заети в държавната администрация според данните, с които Горанов разполага.

Финансовият министър очаква, че увеличението на заплатите ще повлияе и на пазара на труда. Много трудно се наемат служители за бюджетната сфера, каза Горанов и се надява с увеличението това да стане по-лесно. Повишаването на заплатите в бюджетната сфера можело да доведе и до покачване на заплатите във всички останали сфери.


Попитан дали увеличението е заради предстоящите избори догодина, той отговори: "Всяка година има избори. Но сега се дискутира бюджетът". През 2019 г., когато ще влезе в сила увеличението на заплатите на 433 хил. души, предстоят избори за европарламент и местни избори.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА