Горанов е против нова здравна застраховка, иска демонополизация на Здравната каса

© Велко Ангелов, Дневник

Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов е против въвеждането на нова задължителна здравна застраховка. След заседание на Министерския съвет, той каза, че това е само един от вариантите и ще бъдат обсъдени и други възможности. Неговата лична гледна точка е, че е по-добре да се върви към демонополизация на здравната каса.


"Въпрос на терминологичен спор е дали задължителната застраховка е нов вид данъчно бреме. Но по-скоро да, и това ще е част от дебата дали един такъв модел е приемлив. Лично аз съм привърженик на един друг. Всички модели за промяна в системата на здравеопазването предстои да бъдат представени до края на септември в Народното събрание", обясни Горанов в коментар на въпрос дали здравната застраховка
не противоречи на управленската програма на правителството, в която е записано, че данъци няма да се увеличават.


Горанов каза, че е привърженик на модел за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените лица дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно дружество, или да останат осигурени в здравната каса. "В момента текат дебати между Министерството на здравеопазването и представители на лекарския съюз и пациентски организации във връзка с това", каза още Горанов.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света