3/4 Тръгва по кината от 28 септември

© 8pm

Дебютният пълнометражен филм на Илиян Метев тръгва в избрани кина от 28-и септември. Лентата, която взе Златен Леопард на фестивала в Локарно и беше избран за най-добър филм на "София филм фест", предстои да се срещне с широката публика в България.


"3/4" разказва за последното лято на едно семейство, за промените, които настъпват в живота им. Един семеен филм, изцяло заснет в София, с участието на непрофесионални актьори.


© 8pm

Илиян Метев


Пред Mubi.com Илиян Метев споделя, че основната идея на филма е да се да се комбинира естественото актьорско присъствие с прецизния филмов език. "Искахме да създадем филм без преувеличена драма, да се фокусираме върху по-деликатните взаимоотношения между членовете на едно семейство. Ако трябва да съм честен, изненадам съм, че много зрители и критици усетиха онова, което беше важно за нас. По време на снимките, независимо какви усилия полагаш, трябва да си подготвен, че има вероятност никой нищо да не разбере от твоя филм. С Ралица Петрова (режисьор на Безбог) си говорихме, че винаги трябва да сме готови за провал и да приемем рисковете. Но е изключително приятно да видиш, че в крайна сметка твоят филм има смисъл и за другите".


За Илиян Метев:


През 2008 г. завършва Британското филмово и телевизионно училище. Премиерата на документалния му филм Последната линейка на София (2012) е в рамките на "Седмица на критиката" на фестивала в Кан (2012), където е номиниран за "Златна камера" и печели наградата "Визионер". Творбите му са показвани в Mузея на модерното изкуство в Ню Йорк и са получили над 40 награди. ¾ е неговият дебютен пълнометражен филм.

Горещи теми

Още от Дневник

Кметът на Стара Загора съди за 5 хил. лева мъж, нарекъл го "смешник" във "Фейсбук"
Противниците на ваксините вече са сред най-големите заплахи пред света, предупреди СЗО
Тиафо прекърши устрема на Григор Димитров в 220-минутна битка