©Associated Press

Гуинет Полтроу ще плати 145 хил. долара заради недоказани ползи от яйца за вагина

Актрисата Гуинет Полтроу ще плати 145 хил. долара в извънсъдебно споразумение за ефекта на продаваните от нея нефритени вагинални яйца.


Тогава сайтът на Полтроу Goop обясняваше, че яйцата помагат за балансиране на хормоните, регулиране на менструалния цикъл, предпазват от маточен пролапс и увеличават контрола върху пикочния мехур.


Актрисата се съгласи да плати заради обвиненията, че няма научни данни за ползата от яйцата, както и за билкова есенция, която помагала за борба с депресията. Тя ще върне парите на клиенти, купили тези продукти в периода между януари и август 2017 г.

Освен това вече ѝ е забранено да прави твърдения за ефективността на продуктите, без да предостави достойни за доверие научни доказателства.


Сега в Goop се твърди, че те помагат за "култивиране на сексуалната енергия", "прочистване на пътищата на енергията чи в тялото", "засилване на женствеността" и "възобновяване на жизнената сила". В него те все още се продават на цени от по 55 или 66 долара.

Продуктите на Полтроу предизвикаха недоволството на лекари, които посочиха, че няма как носенето на яйце във вагината да регулира хормоните, както и че нефритът може да внесе в тялото бактерии, които да доведат до изключително опасния синдром на токсичния шок.


Яйцата не са единственият продукт със съмнителни ползи, който Полтроу продава. Друг пример е "репелентът за психически вампири" за 27 долара - спрей, в който има розова вода, масла от розмарин, лавандула и "елексири от скъпоценни камъни". Освен това в съдържанието са включени "рейки" (японска духовна практика), "звукови вълни, лунна светлина, любов и заредени с рейки кристали". С подобно съдържание е и "мъглата за успокояване на деца".

Всички новини от днес

Още по темата

Още от Дневник

Аделина Радева напуска "Нова телевизия", за да води предаване по БНТ
На ресторант с маска или с глоба - как ще работят заведенията от 1 юни
"Най-голямата война с дронове в света" се води на 1500 км от София