Седмицата на модата в Лондон ще премине без дрехи от кожа

© Reuters

Седмицата на модата в Лондон в средата на септември ще премине без дрехи от кожа. Британският моден съвет обяви, че нито един от дизайнерите, които ще се включат в събитието, не е заявил свой модел, направен от животинска кожа. Това ще е първата седмица на модата от такъв мащаб, в която няма да се използват дрехи от кожа.


До решението на дизайнерите се е стигнало след все по-масовите протести на защитници на правата на животните. През 2016 г. около 30 души се обявиха против дрехите от кожи преди началото на събитието. Миналата година 250 души протестираха, а за 14 септември, когато започва тазгодишното издание на Седмицата на модата в Лондон, се очакваше голямо недоволство, в което да се включат хиляда души.


Според изпълнителния директор на Британския моден съвет Каролин Руш това решение на дизайнерите "подчертава тенденцията от последните няколко години, като все повече марки залагат на алтернативни на кожата материали".

Във Великобритания има забрана за отглеждане на животни с цел използването на кожите им. Тя влезе в сила през 2003 г. Вносът на кожи обаче е легален.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света