Кабинетът отчете сериозен спад на загинали при катастрофи в сравнение с началото на века

© Агенция Пътна инфраструктура

Снимката е от ремонтирания участък край Своге, на който стана тежката катастрофа със 17 загинали

Министерският съвет одобри доклади на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, според които в периода 2011-2017 година средно на година за загивали с над 300 души по-малко, отколкото в първите десет години от XXI век. Отчетено е, че това става факт след приемането на Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на България (2011-2020).


В докладите се посочва, че трябва да се акцентира върху повишаване на обучението и образованието на децата за безопасно участие в движението по пътищата, както и върху организацията и обучението на кандидатите за водачи, като се помисли за продължителността на тяхното обучение. Сериозно внимание се обръща на повишаването на безопасността по участъците от трансевропейската пътна мрежа, се казва в официалното съобщение на правителствената информационна служба.


Експертите отбелязват и необходимостта от интензивното разширяване на системата от технически средства за контрол на скоростта и ускореното прилагане на инфраструктурни решения за нейното ограничаване, особено в населените места.

Отчетена е и възможността от разширяване на кръга от заинтересованите институции - държавни, неправителствени организации, частния сектор, гражданското общество, институциите на областно и местно ниво, като всеки допринесе за намаляване на жертвите по пътищата. Изтъкнато е също целесъобразното използване на Фонда за безопасност на движението.


В същото време днес на пресконференция от МВР съобщиха, че през миналата година 348 деца в ученическа възраст са били ранени при катастрофи през миналата година. Общият брой произшествия с пешеходци в България е бил 1847, като това са близо 27% от всички катастрофи със загинали и ранени.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Брекзит, епизод пореден: какво следва
Парламентът принуди Джонсън да поиска днес отлагане на Брекзит до 31 януари
Борис Джонсън написа на ЕС, че иска и не иска отлагане на Брекзит