В Европа за полугодието са продадени с 42% повече електромобили и хибриди

© Reuters

Повишеното търсене води и до появата на нови модели. Едно от последните попълнения е швейцарският електромобил "Микролино"

Продажбите на електромобили и плъгин хибриди в Европа за полугодието са с 42% по-високи от същия период на миналата година, като са достигнали 195 хил. бройки, съобщиха организаторите на специализирано изложение ELECTRO MOBILITY EXPO 2018, което ще се проведе в София през септември. Данните на The Electric Vehicle World Sales Database включват всички леки и лекотоварни автомобили с електрически батерии и зареждащи се от контакта хибриди.


От всички продажби в сегмента 51 на сто са на изцяло електрически коли. Автомобилите с горивни клетки също си проправят път, макар и по-бавно и предпазливо – за периода са продадени 87 срещу 66 за миналата година.


Най-бързо нарастват продажбите на електромобили и хибриди в Германия - с 52%. Лидер в Европа по брой продадени коли на ток остава Норвегия, като там са купени 37 на сто от всички автомобили в сегмента. Челната петица на държавите с най-голямо търсене на електромобили и хибриди допълват Великобритания, Франция и Швеция.

Организаторите на ЕLECTRO MOBILITY EXPO 2018 посочват, че в София от 13 до 16 септември ще могат да се видят най-добрите модели електромобили и хибриди и цялата необходима инфраструктура от зарядни станции, тягови батерии и компоненти. Изложението ще е в "София ринг мол", като посетителите ще могат да тестват част от моделите.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА