©Red Bull Content Pool

Рос Еджли - здравенякът, който живее за екстремните приключения

Да плуваш 100 км в открити води с вързано 45-килограмово дърво за крака, да пробягаш 30 маратона за 30 дни или да дърпаш 1.4-тонна кола за 42 км. Това са само част от невероятните изпитания на приключенеца Рос Еджли.


32-годишният англичанин е посветил живота си да изучи из основи спорта като наука, като тества тялото и ума си отвъд границите и представите за възможното. Любовта му към спорта го превръща във водещ експерт, което го кара да поставя под въпрос модерните методи на тренировка и хранене.


Последното и най-голямо предизвикателство за Еджли е да стане първият човек, обиколил границите на Великобритания с плуване. Англичанинът вече измина по-голяма част от изпитанието, като във вторник беше 74-ият ден от приключението му.

По този начин Еджли постави нов световен рекорд за най-дълъг престой във водата без досег със сушата. Той задмина с един ден досегашното върхово постижение - на французина Беноа Леком от 1998 г. в Атлантическия океан, като до края на изпитанието вероятно рекордът ще добие трицифрено изражение.


Първи стъпки в спорта

Еджли и спортът са взаимно свързани от ранна възраст. Англичанинът вероятно е роден с призванието си, след като баща му е треньор по тенис, майка му е състезател по лека атлетика в късия спринт, а сред основните занимания на дядо му е участието в маратони.


На 14 години Еджли започва да се състезава в юношеския отбор по водна топка на Великобритания. Постепенно той се издига до капитан на тима и е прехвърлен при мъжете. Въпреки че е физически здрав, Еджли изпитва трудности срещу мощта на по-развитите си съперници.В желанието да увеличи физическата си сила и да получи задълбочени познания за работните функции на човешкото тяло, Еджли решава да учи спортни науки в университета в Лъфбъроу. Впоследствие англичанинът съосновава компания за хранителни добавки. Той работи още като фитнес модел, инструктор, диетолог, а отскоро е заклет приключенец.

В последните две години заниманията на 32-годишния англичанин са предимно в графата екстремни. По този начин той се опитва да обори схващането за невъзможното. Повечето му изпитания са обвързани със събирането на пари за благотворителност.


"Основното нещо, което научих, е колко трайно може да бъде човешкото тяло и каква безкрайна сила притежава - повече, отколкото съвременната наука може да определи", казва Еджли.


Живот на ръба


В първото му лудо занимание той изминава класическата дистанция на маратона - 42.195 км, дърпайки кола, която тежи 1.4 тона. Идеята идва, след като негов приятел е диагностициран с левкимия. Предизвикателството е осъществено в началото на 2016 г., като Еджли се справя с изпитанието за 19.36:43 часа.


"Събитието беше организирано по две причини. Първата беше да съберем пари за тръста на тийнейджърите, болни от рак. Мислихме, че колкото по-луда е идеята, толкова повече пари ще можем да съберем. Втората причина беше да тествам схващането, че силата и издръжливостта не могат да виреят заедно. Исках да вляза в ролята на опитно зайче и да докажа противното", разказва Еджли.


©Red Bull Content Pool

Снимка: Red Bull Content Pool


Маратонското дърпане на колата дава тласък на англичанина да подложи тялото си и духа до крайности. В една от тях Еджли бяга бос 1600 км с 50-килограмова раница на гърба в продължение на месец, за да привлече внимание и да събере пари за зоологическата градина в Честър. Той дори завършва състезание по триатлон със завързано дърво за себе си.


В опит да разбере коя храна е най-подходяща за бегачите на дълги разстояния, в продължение на 30 дни англичанинът изминава маратонската дистанция на пътека вкъщи, като всеки ден приема различна по състав закуска. Еджли може да се похвали още с изкачването на цял Еверест... без дори да е бил в Хималаите. В рамките на ден с набирания на въже с дължина 20 метра англичанинът преодолява дистанция, еквивалентна на височината на най-високия връх в света (8848 м).


Великото британско плуване


На 1 юни 32-годишният англичанин пое по изпитание с дължина 3200 км от Маргейт - югоизточното крайбрежие на Англия - в опит да стане първият човек, обиколил границите на Великобритания с плуване. Първоначалният план на Еджли беше да измине цялата дистанция за 100 дни, но с забавянето се очаква да изпълни задачата за близо 140. До вторник той се намираше покрай бреговете на Шотландия с изминати около 1100 мили (1770 км), като му остават още 900 мили (1450 км).


"Ще бъде като игра на шах с майката природа - може да плуваш силно, но е необходимо да го правиш умно. Опитвам се да предизвикам хората да правят това, което обичат. Искам да ги вдъхновя да излязат навън и да се предизвикат. Може да опиташ първото си плуване в открити води, да се запишеш за триатлон или да направиш първото си бягане в парка. Намери занимание, за което не вярваш, че си способен да направиш, и докажи обратното", каза Еджли в навечерието на изпитанието.


©Reuters

Снимка: Reuters


Идеята за голямата обиколка се ражда след неуспешен опит да преплува разстоянието от 40 км между островите Мартиника до Сейнт Лусия в Карибския басейн със завързано за крака 45-килограмово дърво. В крайна сметка Еджли преплува общо над 100 км, но силните течения го връщат назад и не му позволяват да изпълни целта си.


"Спортистът у мен беше щастлив с постигнатото, но приключенецът имаше недовършена работа. Върнах се във Великобритания и се обадих на Кралския флот с питане дали ще ми позволят да плувам 48 часа в открити води. Мина добре и изминах 126 км. Един пехотинец спомена, че никой досега не е правил обиколна на границите на Острова и си помислих: "Защо не", разказва Еджли.


Англичанинът плува от шест до 12 часа на ден в зависимост от теченията. Той е наблюдаван от специален екип с лодка, на която си почива, когато не плува. Сънят му е разделен на две части, а приемът му на храна на ден е от 10 до 15 хиляди калории.Сред трудностите в изпитанието са честите срещи с медузи, а солената вода в Северно море разрушава вкусовите му рецептори на езика. "Дивият живот винаги крие опасност, когато си изолиран в морето. Тъй като главата ти води, лицето ти е най-изложено (на опасност) и всяка защита като брада е от полза. Ще е привилегия да видя морски видри, делфини и китове убийци", казва Еджли.


Според него успешното приключване на изпитанието до голяма степен зависи от психическата устойчивост и правилното хранене. "Физическата подготовка определено улеснява нещата. Но когато опитваш нещо, което никога досега не си правил, има моменти, когато неизбежно се стига до игра на мисли, независимо колко си подготвен или колко много си тренирал".


"Малко хора осъзнават, че времето ти на маратона например е определено много преди да поставиш крака на стартовата линия. Звучи странно за мнозина, но да бъдеш добър, в който и да е спорт по издръжливост, е необходимо основно разбиране на храната като гориво", казва Еджли.


32-годишният англичанин вярва, че няма магическа формула, по която хората да влязат в добра физическа форма, като всичко опира до упоритата работа. "Трябва да се научим да си даваме шанс и да се учим от себе си, дори това да означава да допускаме грешки. Твърде често хората смятат, че тренировката трябва да бъде болезнена, да те боли, да се потиш и да нямаш въздух. Не бива да отричате някои метод или да фаворизирате друг. В противен случай ограничавате потенциала си", допълва Еджли.


©Reuters

Снимка: Reuters

Всички новини от днес

Още по темата

Още от Дневник

Борисов към шефа на Пътна агенция: Отиваш да викаш по площадите "Няма да има винетки"
Софиянци готвят блокади на крайградски пътища заради искани винетки
Задържането на Васил Божков - факти и догадки