България на три световни, или как Борисов нагледа волейболистите

© LAP.bg

Дни след началото на световното първенство по волейбол в България министър-председателят Бойко Борисов посети националния отбор във Варна. По време на срещата премиерът се превърна в централна фигура и цялото внимание падна върху него, като получи подаръци и много похвали за това, че страната е домакин на турнира. Самият той изтъкна, че в момента в България се провеждат не едно, а три световни първенства.


Посещението във Варна премина като добре премислена пиар акция, в която централно място зае вицепрезидентът на волейболната федерация Любомир Ганев, подпомаган от министъра на спорта Красен Кралев. Волейболът традиционно е зона за президентите - още от времето на Георги Първанов, който редовно посещаваше мачове на националния отбор. След това Росен Плевнелиев също присъстваше в залата, а сега Румен Радев беше на двубоя срещу Финландия (3:0), с който във Варна се откри световното. Борисов от своя страна традиционно не посещава мачовете на волейболистите, като даде знак, че и сега в програмата му не е планирано да бъде на някой от мачовете във Варна. Въпреки това той улови мига от срещата си с националите.


В 10.27 ч. автомобилът на министър-председателя Бойко Борисов пристига, а министърът на спорта Красен Кралев и вицепрезидентът на волейболната федерация Любомир Ганев се насочват към паркинга, за да посрещнат премиера.

Борисов пристига в Двореца на културата и спорта във Варна за среща с националния отбор по волейбол, който се готви за поредната си тренировка в разгара на световното първенство. В следващите десетина минути премиерът се превръща в център на вниманието.


Обграден от посрещачи, журналисти и охраната си, той влиза в залата. Там, подредени в редичка, го очакват всички от отбора - състезатели и треньорски щаб. Борисов се ръкува с всички, за да стигне до края, където следват няколко шеги с либерото Теодор Салпаров и прегръдка със селекционера Пламен Константинов.

"Елате насам, защото имаме една минута - да не ви бавим тренировката. Нали от 10 и половина имате тренировка, да не объркваме нищо", казва Борисов и с жест привиква останалите по-далеч от него волейболисти.


В този момент Ганев си проправя път и застава до Борисов. "Момчета, виждате, първо лично премиерът дойде да ви мотивира допълнително. Не знам дали знаете, че ако не беше лично неговата намеса преди три години, когато казаха, че правителството ще плати таксата от 5 млн. долара на международната федерация, нямаше да имаме световно. Ако не бяха тези зали - и тази зала обновената, и новите зали, които се построиха в България, нямаше да имаме световно. Така че по-голяма мотивация от това няма какво да има", казва вицепрезидентът на федерацията.


"Понеже вие можете да му подарите приятни емоции, а аз няма какво да му подаря... Г-н премиер, аз една скромна книга", продължава Ганев и връчва на Борисов своята книга-фотоалбум, която е държал през цялото време. Тя е подписана с послание към министър-председателя: "На моя приятел Бойко Борисов с пожелание да работи все така неуморно за доброто на България. За най-големия от най-високия." Следват ръкопляскания.


Фотогалерия: Благодарности и подаръци за Борисов на срещата с волейболистите >

Подаръците за Борисов продължават. "И от нас с благодарност за помощта към нашия спорт и като цяло към спорта", казва Константинов, докато му връчва топка с автографи. После и капитанът на волейболистите Виктор Йосифов връчва подарък на премиера.


"Добре, аз няма да ви бавя изобщо. Единственото което - вие сте си достатъчно мотивирани. Като се напълнят залите, надали аз мога да ви мотивирам или Кралев. Така че единственото, което искам, е... имайте предвид, че ви гледат деца, младежите, девойките. Ставате, без да искате, символи, пример за подражание и сте изключително важни. В момента три световни първенства правим едновременно. Помните колко хвалеха руснаците, че правят световно по футбол. Ние правим едновременно световно по волейбол, световно по художествена гимнастика и световно по гребане. Свърши световното по парашутизъм и европейското по мотокрос - в рамките на две седмици. Кралев се старае много. Знам, бил съм спортист, колко е важна концентрацията. Махаме се, желая ви успех", казва Борисов към отбора и се насочи към изхода.Тогава Кралев го застига и казва: "Една снимка с отбора да направим." Премиерът отвръща: "Е, нали се снимахме. Добре, една снимка само да направим и тръгваме." Следва кратка суматоха как да се направи снимката, а Ганев предлага да се снима така, че да се хване залата. Снимката е направена, а Борисов тръгва с думите: "Добре, айде още един път, да сте ми живи и здрави."


Стигнал почти до рекламните пана, премиерът се обръща и оглежда залата. "Много се израдва на залата супервайзърът от FIVB (международната федерация по волейбол), който дойде. Каза: "Уникална зала, много хубава", посочва Кралев пред Борисов. Премиерът се оглежда и казва: "Виж каква хубава зала. Президентът хареса ли я." (Румен Радев присъства на мача на откриването при 3:0 срещу Финландия). Ганев отвръща: "Не знам, не му дадохме думата да каже."


"Трябва да им покажете каква беше залата по време на БСП. Какво чудо беше отдолу", заявява министър-председателят и продължава към изхода. "Сега отивам в Бургас. Там каква зала става..." Той получава покана да посети някой от мачовете на волейболистите във Варна, но дава знак, че програмата му е много натоварена и едва ли ще успее.


След което излиза, последван от обкръжението си. В коридорите Борисов говори десетина минути пред журналисти. Там заяви, че ще му е мъчно за подалите оставка министри, които отгледал от деца в партията. Каза също, че ако футболистите се класират за Евро 2020 и носят радост на хората, държавата може да отдели стотина милиона за "ново кокетно стадионче".


Посещението на Борисов напомни много за срещата му с български олимпийци по време на игрите в Лондон 2012. Тогава премиерът обеща на волейбола зала "Христо Ботев".

Всичко, което е важно да знаете за:

Още по темата


Изпращане на видео

Последни

Видео: Да се изкъпеш в розово езеро, голямо колкото Лондон
Женски отбор изравни рекорда за най-много поредни победи във футбола
След Валери Симеонов и ВМРО призна за проблеми в управляващата коалиция

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов