Кралев: Домакинството на големи първенства е дългосрочна олимпийска стратегия

© LAP.bg

Организирането на големи спортни първенства е част от дългосрочна стратегия с цел по-голямо българско участие на олимпийски игри. Това заяви спортният министър Красен Кралев при срещата на премиера Бойко Борисов с националния отбор по волейбол.


България е домакин на световното първенство по волейбол за мъже заедно с Италия, след като преди две години двете страни организираха съвместно и европейското. В същото време на българска земя се провеждат още два световни шампионата - по художествена гимнастика в София и по гребане в Пловдив.


"Политиката ни ще бъде в следващите години да продължим с домакинствата на традиционно силни спортове за България. Основно искаме да спечелим домакинства на квалификации за олимпийските игри. Това ще ни помогне нашите силни атлети да могат да се реализират по-добре и да спечелим повече квоти", каза Кралев.

"За да успеем обаче, трябва да сме направили отлични европейски и световни първенства най-вече. Така че тези домакинства са част от една дългосрочна стратегия. Не е само желанието нашите силни атлети да играят пред родна публика. Дългосрочна стратегия, за да успеем да пратим повече хора на олимпийските игри", допълни спортният министър.


Кралев поясни, че "имаме голямото желание да вземем олимпийски квалификации по бокс, борба, волейбол". "Баскетбол, лека атлетика", допълни го Борисов.

В началото на май България поиска домакинство на две големи първенства по баскетбол - световното за юноши до 17 години през 2020 г. и европейското за мъже през 2021 г., което ще се проведе в четири държави.


"Вече сме договорили и домакинство на женския национален отбор по волейбол, който се представя чудесно. Трябва да ги подкрепим. От европейското първенство през 2021 г. ще вземе една основна група и една полуфинална група най-вероятно. Момичетата сами си избраха Русе и Пловдив", каза още Кралев.


По думите му с "толкова много зали" се дава избор както на гражданите, така и на отборите "да изберат къде да се състезават". "Географията на спорта се разширява. Възможността на децата да гледат на живо своите идоли става все по-голяма", изтъкна спортният министър.

Всичко, което е важно да знаете за:

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов