"Арена Бургас" ще е готова най-рано след една година

© Facebook Бойко Борисов

Зала "Арена Бургас" няма да бъде завършена в предвидените срокове. Планът беше новото спортно съоръжение да бъде готово до края на тази година. Това обаче ще се случи най-рано през септември 2019 г., стана ясно от инспекция на премиера Бойко Борисов.


Министър-председателят посети строителния обект заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, след като по-рано през деня беше във Варна за среща с мъжкия национален отбор по волейбол.


По време на инспекцията на "Арена Бургас" на премиера му беше казано, че "изоставането е наваксано" и "при регулярно финансиране септември-октомври догодина залата трябва да е готова".През ноември 2017 г. при откриването на зала "Асикс арена" в София Борисов заяви, че изграждането на "Арена Бургас" става "приоритет в спортната инфраструктура". "Ударно ще достроим залата в Бургас", заяви тогава премиерът. Няколко месеца по-рано спортният министър Красен Кралев обяви, че е получил уверение, че залата ще бъде завършена до края на 2018 г.Първоначалните разчети бяха, че цялостната инвестиция ще е за 38 милиона лева. Впоследствие обаче се оказа, че цената ще скочи до около 50 милиона. Oт спортното министерство обявиха, че се оказало, че "има високи подпочвени води, а близостта до пътя довела до нуждата от изграждане на по-солидни подпорна стена и дренажна система, което променило целия проект".


Проектът за залата в Бургас започна през 2014 г., когато за изпълнител беше избран консорциум, в който беше свързваната с депутата Делян Пеевски фирма "Водстрой 98". През 2014 г. общината в града започна проекта с 5 милиона лева, отпуснати от кабинета на Пламен Орешарски по програмата за развитие на общините.


По предварителни разчети с тези пари трябваше да се стигне до кота 0, а след това да се чака нова помощ от правителството. На следващата пролет кабинетът "Орешарски" падна и това не се случи.


Впоследствие през 2016 г. правителството пренасочи предвидените за ремонт на Зимния дворец 35 милиона лева за довършването на "Арена Бургас". По-късно беше сключен договор с община Бургас и държавата придоби безвъзмездно терена и го апортира в капитала на държавната "Академика 2011" ЕАД, която стопанисва най-големите спортни бази в страната.


© Facebook Бойко Борисов


От спортното министерство заявиха пред "Дневник" преди време, че още при прехвърлянето на тези 35 милиона лева към "Арена Бургас" в Министерския съвет е било обявено, че очакваната стойност за изграждането е около 50 милиона лева.


"Арена Бургас" трябва да е първата зала в страната с лекоатлетическа писта, която покрива всички изисквания на международната федерация. Идеята беше България да кандидатства за европейско по лека атлетика в зала през 2019 г. Заради забавянето в изграждането погледите се насочиха към 2021 г., а сега целта е домакинство през 2023 г.


Спортното съоръжение е разделено функционално на четири подобекта - основна зала за лека атлетика, хандбал, баскетбол, бойни спортове, волейбол и други с капацитет около 7000 души, малка зала с капацитет 1500 души, тренировъчна зала и открит етажен паркинг с 850 места.


© Капитал

Още по темата


Изпращане на видео

Последни

Видео: Австрийка стана първата жена, изпълнила успешно троен скок в сноуборда
Делото на Си Ен Ен срещу Тръмп заради изгонен от Белия дом репортер започва днес
Тимерманс видя шанс за скорошен край на мониторинга в България, Румъния прави стъпки назад

Още от Дневник

Цените на петрола рухнаха с 25% за броени седмици
Всеки ден карикатури на премиера и обиди към министри, или свободни ли са медиите според Борисов
Постоянен механизъм за надзор да замени мониторинга за България, предлага Европарламентът