Кралев: Хубаво е за българските зрители да има нов национален стадион

© LAP.bg

Министърът на спорта Красен Кралев заяви, че е хубаво за българските футболни запалянковци да бъде изграден нов национален стадион. Думите му дойдоха като продължение на изказването на министър-председателя Бойко Борисов, който заяви, че ако футболистите се представят добре, държавата може да отпусне "стотина милиона за едно кокетно стадионче".


"Това е една добра новина, която показва, че държавата е адекватна. Там, където има успехи, веднага се реагира с помощ от наша страна с изграждане на спортна инфраструктура. Тридесет години държавата не беше дала нито един лев за футбола. През последните три години направихме близо десет стадиона, ред е и на националния отбор. Когато има и добро представяне, съвсем естествено е да ги стимулираме, да подпомогнем", каза Кралев пред "Нова".


"Виждате, те сами направиха много - футболният съюз гради със средства от УЕФА страхотна база, в която националите могат да се готвят. Но хубаво е за българските фенове, за българските зрители да има нов национален стадион, който да отговаря на международните стандарти. Мисля, че това е възможно, след като премиерът пое ангажимент", добави министърът на спорта.

Похвалите към националния отбор се засилиха след две победи в новия турнир Лига на нациите. Надпреварата дава възможност за класиране за Евро 2020. За последно България игра на голямо първенство на Евро 2004 в Португалия.


© LAP.bg

Кралев е предал изказването на Борисов на кмета на София Йорданка Фандъкова


По думите на Кралев след евентуалното отпускане на средствата ще са нужни до две години за изграждане на новия стадион. По-късно пред медиите той посочи, че във вторник е предал изказването на Борисов пред кмета на София Йорданка Фандъкова. "Столичната община трябва да предложи терен", посочи министърът.

В последните години темата за нов национален стадион няколко пъти изплува, но без конкретни действия. Сред обсъжданите варианти бяха за изграждане на съоръжение във "Враждебна", както и за построяване на стадион на мястото на този на "Славия". България дори кандидатства неуспешно да приеме мачове за Евро 2020 с проекта за стадиона в "Овча купел". В момента футболните национали продължават да играят на "Васил Левски".


Кралев призна, че в предишни години са направени грешки с изразходване на средства по Програмата за развитие на селските райони за строежа на стадиони. "Сега тези средства ще отидат за изграждане на физкултурни салони", каза той и посочи, че по нова програма ще бъдат разпределени 7 млн. лева между 15 общини за строеж на салони.


"Масовият спорт е приоритет на политиката на общините. Навсякъде по света е така. Държавата се занимава с изграждане на инфраструктура, с елитния спорт. Ако министерството на спорта има бюджет за развитие на целия спорт около 70 млн. лева без парите за спортна инфраструктура, в самите общини има също толкова пари. Техен приоритет би трябвало да бъде не професионалният, а масовият спорт", каза Кралев.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света