Южна Корея гледа към обща кандидатура със Северна Корея за игрите през 2032 г.

© Associated Press

Южна Корея ще проучи възможността за обща кандидатура със Северна Корея за домакинството на летните олимпийски игри през 2032 г. Според министъра на спорта в Южна Корея Йон-Ван До съвместната организация на форума ще помогне на запазването на мира на Корейския полуостров.


"Това е предложение за организиране на събития в Сеул и Пхенян. Зимните игри в Пьонгчанг представиха отлично олимпийските ценности. Надявам се чрез спорта мирът в Североизточна Азия да се запази", каза До.


Министърът на спорта в Южна Корея вярва, че азиатският цикъл от домакинства на олимпийски игри може да продължи с организацията на световното първенство по футбол през 2030 г. През тази година година на континента се проведоха зимните игри в Пьонгчанг, като предстоят летните в Токио 2020 и зимните в Пекин 2022.

"Разбрахме, че Китай обмисля кандидатура за домакинството на световното по футбол. Но ние искаме да предложим съвместно организиране на турнира с азиатските ни съседи Северна Корея, Китай и Япония", допълни До.


В опит да затоплят отношенията помежду си Северна и Южна Корея подписаха споразумение в средата на юни за провеждането на съвместни спортни събития и тренировки. Двете страни вече изиграха съвместни баскетболни мачове в Пхенян, като до края на годината е планирано провеждането на подобни двубои в столицата на Южна Корея - Сеул.

Северна и Южна Корея имаха общ отбор в женския хокей в Пьонгчанг, а наскоро участваха под общ флаг в някои състезания на азиатските игри. Двете страни водят разговори да имат повече обединени тимове за Токио 2020.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов