Южна Корея гледа към обща кандидатура със Северна Корея за игрите през 2032 г.

© Associated Press

Южна Корея ще проучи възможността за обща кандидатура със Северна Корея за домакинството на летните олимпийски игри през 2032 г. Според министъра на спорта в Южна Корея Йон-Ван До съвместната организация на форума ще помогне на запазването на мира на Корейския полуостров.


"Това е предложение за организиране на събития в Сеул и Пхенян. Зимните игри в Пьонгчанг представиха отлично олимпийските ценности. Надявам се чрез спорта мирът в Североизточна Азия да се запази", каза До.


Министърът на спорта в Южна Корея вярва, че азиатският цикъл от домакинства на олимпийски игри може да продължи с организацията на световното първенство по футбол през 2030 г. През тази година година на континента се проведоха зимните игри в Пьонгчанг, като предстоят летните в Токио 2020 и зимните в Пекин 2022.

"Разбрахме, че Китай обмисля кандидатура за домакинството на световното по футбол. Но ние искаме да предложим съвместно организиране на турнира с азиатските ни съседи Северна Корея, Китай и Япония", допълни До.


В опит да затоплят отношенията помежду си Северна и Южна Корея подписаха споразумение в средата на юни за провеждането на съвместни спортни събития и тренировки. Двете страни вече изиграха съвместни баскетболни мачове в Пхенян, като до края на годината е планирано провеждането на подобни двубои в столицата на Южна Корея - Сеул.

Северна и Южна Корея имаха общ отбор в женския хокей в Пьонгчанг, а наскоро участваха под общ флаг в някои състезания на азиатските игри. Двете страни водят разговори да имат повече обединени тимове за Токио 2020.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА