Канадец спечели 17-ия етап във Вуелтата, шансовете на Кинтана за краен успех намаляха

© Associated Press

Колоездачът на "EF Драпак" Майкъл Уудс спечели 17-ия етап в Обиколката на Испания – 157 километра между Гечо и Балкон де Биская. Отсечката се проведе изцяло в Страната на баските, а Уудс беше част от оригиналното 26-членно откъсване в началото на етапа, като стигна на финала преди фаворитите за крайната победа.


Канадецът измина дистанцията за 4:09.48 часа със средна скорост 37.71 км/ч, като изпревари с пет секунди Дилан Тьонс (ВМС) и с десет Давид де ла Крус от "Скай".


Етапът завърши на новото изкачване за Вуелтата Балкон де Биская, което беше много стръмно с наклони до 23%. На финала Уудс водеше страховита битка с Тьонс и Де ла Крус, както и Рафал Майка от "Бора".

Победата е едва втора за канадеца в професионалната му кариера и първа в големите обиколки. "Драпак" пък взе втори етапен успех в Обиколката на Испания през тази година след този на Саймън Кларк в петия етап.


"Невероятно е, победата означава толкова много за мен. През цялото време моят директор ми говореше в слушалката да го направя за семейството ми. С моята съпруга загубихме нашия син. Моментът беше много тежък за нас и посвещавам победата на жена ми", каза канадецът.


Освен битката за етапната победа, се водеше таква и между фаворитите за генералното класиране. Още преди последната височина тимът на "Астана" редуцира основната група, налагайки високо темпо за лидера си Мигел Анхел Лопес.


Колумбиецът беше подпомогнат от Пейо Билбао и атакува, но не успя да се откъсне от съперниците си. На финала първи от лидерите пристигнаха Енрик Мас ("Куикстеп") и Алехандро Валверде ("Мовистар"), които завършиха на 2.40 минути след Уудс.


Валверде спечели осем секунди срещу носителя на червената фланелка Саймън Йейтс. Колоездачът на "Мичълтън Скот" пристигна с две секунди преди Лопес, а всички останали претенденти загубиха време.

Стивън Краусвайк, който преди ден беше направил силен часовник и Найро Кинтана завършиха с 1.04 минути след Мас и Валверде, и с 56 секунди след Йейтс. След още девет секунди завърши Йон Исагире ("Бахрейн Мерида").


© Associated Press

Найро Кинтана имаше лош ден.


"Няма да лъжа и да казвам, че съм болен. Напротив - чувствам се добре, но нямах никаква сила в краката. Темпото на последното изкачване беше високо и от самото начало не можех да следвам останалите. Сега трябва да работим за Валверде, защото той е силен и има шансове за победата", каза колумбиецът след етапа.


След 17 етапа Йейтс води с 25 секунди пред Валверде, а Мас се изкачи до трета позиция след силното си представяне. Младият испанец изостав ас 1.22 минути след лидера. Четвърти е Мигел Анхел Лопес, който изостава на 1.36 минути и се изкачи с две места нагоре.


Следват Краусвайк и Кинтана на 1.48 и 2.11 минути, но и двамата загубиха по две места. В топ 10 са още Йон Исагире (+4.09), Ригоберто Уран (+4.36), Тибо Пино (+5.31) и Тони Галопен (+6.05).


В четвъртък предстои 18-ият етап, който е преходен с дължина 186 км между Ехеа де лос Кабайерос и Йейда. Денят дава шанс за изява на спринтьорите.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Метрото от "Красно село" до бул. "Вл. Вазов" ще тръгне до края на годината, обяви Фандъкова
Съдът обяви сегашния временен кмет на "Младост" за незаконно избран