Четири компании са глобени с над €111 млн. за незаконни цени на онлайн продажби

© Reuters

Европейската комисия наложи глоби за общо над 111 милиона евро на четири компании за битова електроника за незаконно влияние върху цените на продуктите им при онлайн продажби.


Решенията са четири отделни и засягат Asus, Denon & Marantz, Philips и Pioneer, за които е доказано, че в нарушение на правилата на Европейския съюз за конкуренция са налагали на онлайн търговците минимални цени.


Размерът на глобите е намален (с 40% за първите три и с 50% за последната) заради сътрудничеството на разследваните производители по време на разследването.

Еврокомисарят Маргрете Вестегер, която отговаря за защита на конкуренцията на единния пазар, коментира, че годишно продажбите в ЕС вече надхвърлят 500 милиона евро и над половината жители на страните в съюза пазаруват онлайн. "В резултат на действията на четирите компании милиони европейски потребители са се изправяли пред по-високи цени за кухненско оборудване, сешоари, преносими компютри, слушалки и много други стоки. "Това е незаконно."


В съобщението се разяснява, че четирите компании са били особено активни в намесата си при онези онлайн търговци, които са предлагали на по-ниски цени. Ако някой търговец откаже, той е бил заплашван с контрамерки от производителя, включително блокиране на правото да продава продукти.

Практиката е известна като "поддържане на фиксирани или минимални цени" и има по-широк обхват от пряката намеса. Причината е, че най-големите онлайн търговци използват за определяне на цените алгоритми, които въвеждат автоматични корекции спрямо предлаганото от конкурентите. Така натискът над продавачите с най-ниски цени предизвиква повишаването на цените във всички сегменти за битова и потребителска електроника.


Нещо повече - производителите са използвали сложен механизъм за следене на цените в мрежите за дистрибуция, благодарение на който могат да се намесват незабавно, щом видят, че някъде започва поевтиняване. В крайна сметка ефективната конкуренция между търговците почти изчезва, а потребиталите плащат по-скъпо.


Примери за нарушения


Asus, която е базирана в Тайван, е следила цените на определени продавачи на компютърна техника като ноутбук компютри и екрани в Германия и Франция между 2011 и 2014 година.

Denon & Marantz с централа в Япония е следила и незаконно е ноктролирала цените за аудио- и видеотехника като слушалки и говорители с брандовете Denon, Marantz и Boston Acoustics в Германия и Холандия между 2011 и 2015 година.


Холандската Philips е следила да не падат ниско цените във Франция през 2011-2013 г. за кухненска елктроника, кафеварки, прахосмукачки, системи за домашно кино и видео, електрически четки за зъби, сешоари и тримери.


Pioneer, с централа в Япония, също е следила цените на системи за домашон видео, говорители за iPod, както и за озвучителни системи и други hi-fi продукти. Компанията е ограничавала и възможността да се извършват трансгранични онлайн продажби в периода 2011-2013 г. в 12 държави (Германия, Франция, Италия, Великобритания, Испания, Португалия, Швеция, Финландия, Дания, Белгия, Холандия и Норвегия).


Според проучването на онлайн пазара в ЕС, публикувано през май миналата година от Европейската комисия, се казва, че ограничения като изброените представляват най-масово използваните нарушения на свободата на конкуренцията на онлайн пазарите. Няколко от започналите след това разследвания продължават и в момента.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА