Над 40 души са поели свръхдоза наркотик в Кънектикът

© Associated Press

Смъртоносна доза фентанил.

Над 40 души са поели свръхдоза наркотик в парк в Кънектикът, след като синтетична дрога вероятно е била примесена и с опиоиди, съобщи Би Би Си. Арестуван е един заподозрян.


Първите случаи са били регистрирани близо до университета "Йейл" във вторник, някои от пострадалите са в критично състояние. Смята се, че те са взели K2 - синтетичен наркотик, рекламиран като подобен на марихуаната, но покрит с фентанил, според лекар от спешната служба на местната болница. Полицията още не е потвърдила това.


Във вторник бърза помощ се е отзовала на три сигнала за предозиране, в сряда сутринта 18 души са изпаднали в безсъзнание или са проявили тежки симптоми в рамките на три часа и половина.

Лекарството налоксон, което обикновено се използва за третиране на такива случаи, се е оказало неефективно.


Инцидентът става след като по-рано тази седмица Центърът за контрол на болестите публикува доклад за рекордния брой смътни случаи, свързани с дрога. Според данните наркотиците са по-смъртоносни за американците от вируса на ХИВ, автомобилните катастрофи и оръжията.

Синтетичните опиати като фентанила са между 30 и 50 пъти по-силни от хероина и изключително опасни. Само 2 милиграма от него са смъртоносна доза за повечето хора.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света