Над 40 души са поели свръхдоза наркотик в Кънектикът

© Associated Press

Смъртоносна доза фентанил.

Над 40 души са поели свръхдоза наркотик в парк в Кънектикът, след като синтетична дрога вероятно е била примесена и с опиоиди, съобщи Би Би Си. Арестуван е един заподозрян.


Първите случаи са били регистрирани близо до университета "Йейл" във вторник, някои от пострадалите са в критично състояние. Смята се, че те са взели K2 - синтетичен наркотик, рекламиран като подобен на марихуаната, но покрит с фентанил, според лекар от спешната служба на местната болница. Полицията още не е потвърдила това.


Във вторник бърза помощ се е отзовала на три сигнала за предозиране, в сряда сутринта 18 души са изпаднали в безсъзнание или са проявили тежки симптоми в рамките на три часа и половина.Лекарството налоксон, което обикновено се използва за третиране на такива случаи, се е оказало неефективно.


Инцидентът става след като по-рано тази седмица Центърът за контрол на болестите публикува доклад за рекордния брой смътни случаи, свързани с дрога. Според данните наркотиците са по-смъртоносни за американците от вируса на ХИВ, автомобилните катастрофи и оръжията.


Синтетичните опиати като фентанила са между 30 и 50 пъти по-силни от хероина и изключително опасни. Само 2 милиграма от него са смъртоносна доза за повечето хора.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Комисията за финансов надзор заличи два брокера от регистъра (допълнена)
Всички ще забележат мерките на Русия заради сваления самолет в Сирия, каза Путин
"Локхийд Мартин" официално предложиха F-16V за българските военновъздушни сили