1968 г.: Смееш ли да протестираш на Червения площад

© Associated Press

Петдесет години по-късно Татяна Баева, Виктор Файберг и Павел Литвинов са тримата живи участници в протеста на Червения площад.

На 25 август 1968 г. в протест срещу влизането на съветските войски в Чехословакия осем младежи излизат на Червения площад с плакат "За вашата и нашата свобода". И незабавно са арестувани.


Денят е слънчев и горещ в Москва. Точно в 12 ч. групата застава символично пред Лобното място - постамент, от който през Средновековието са четени царските укази, и разгръща лозунги "Да живее свободна и независима Чехословакия" (на чешки език), "Позор за окупаторите", "Долу ръцете от ЧССР", "Свобода за Дубчек". Акцията продължава едва няколко минути. Цивилни агенти се нахвърлят върху протестиращите, късат плакатите, удрят и ги блъскат към бързо пристигналите служебни коли.


Кои са безразсъдните младежи и какво им е струвала постъпката, за която малцина техни съграждани научават?

Те са Константин Бабицкий, Татьяна Баева, Лариса Богораз, Наталья Горбаневская, Вадим Делоне, Владимир Дремлюга, Павел Литвинов и Виктор Файнберг.


Те са двама езиковеди, двама поети, екскурзовод, електротехник, учител по физика, студентка. Не са организирана група, някои от тях дори не се познават лично. Информацията за мирния протест се разпространява от уста на уста и участниците не са сигурни кой точно ще дойде и колко души ще се съберат. Горбаневская идва с тримесечния си син в количка - няма на кого да го остави. При бебето е пъхнат и предварително подготвеният плакат. Други посветени наблюдават отстрани, но не се присъединяват.

Акцията продължава едва няколко минути. Властите действат бързо и дори част от разхождащите се на Червения площад не разбират какво се случва. Протестиращите са пратени в ареста, следва и присъда за "групови действия в грубо нарушение на обществения ред" и за "разпространение на клеветнически измислици, опорочаващи съветския обществен и държавен строй".


Двама от групата - Горбаневская и Файнберг, са обявени за невменяеми и са вкарани за принудително лечение в психиатрична клиника. Останалите получават различни по срок присъди или са пратени на заточение. Файнберг попада в психиатрията донякъде случайно. При ареста са му избити двата предни зъба и участието му в съдебен процес в този вид е нежелателно. За съдебното решение за принудителното лечение присъствието му в съда не е било задължително, а присъдата не е можело да се обжалва. Престоява затворен в болница 4 години.


Единствено 21-годишната Татяна Баева е освободена - по молба на останалите участници е казала, че е на мястото случайно, но все пак е изключена от университета.


За готвената демонстрация знаят десетки хора - информацията се разпространява от уста на уста сред московските дисиденти, но се посреща скептично от мнозина. Да участваш в протест, който със сигурност ще завърши с присъда от поне 3 г. затвор, за повечето е неразумно и нецелесъобразно. Така възниква и терминът "самозадържане" (по аналогия със "самозапалване") като акт на отчаяние, израз на безсмислен от рационална гледна точка политически протест.

Остава обаче моралната победа.


Пражкият вестник Literarni listy пише дни след протеста: "Седемте души на Червения площад са поне седем причини, заради които ние вече никога няма да можем да мразим руснаците".


Лозунгът "За вашата и нашата свобода", с който всъщност групата е вписана в историята, е заимстван от борбата на полския народ за независимост през 19 в., но думите са разместени, в оригинал е "За нашата и вашата свобода". "Едва години по-късно осъзнах колко дълбоко бръкна Наташа [Горбаневская]. Та нали СССР окупира Чехословакия и първо ние трябва да се срамуваме пред тях. Като ги освободим, ние може би ще освободим и себе си, но това вече не е тяхна работа. Затова свободата на малките беззащитни народи, премазани като с валяк от цялата тежест на огромния съсед, трябва да е на първо място", пише по-късно Литвинов.


През последните години руски активисти повтарят акцията на седмината, издигайки лозунга "За вашата и за нашата свобода" на същата дата в същия час, на същото място. И досега полицията действа така, сякаш нищо не се е променило, разгонвайки и задържайки демонстриращите.

Всичко, което е важно да знаете за:

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов