"Тойота" инвестира в "Юбер" 500 млн. долара за създаване на безпилотни автомобили

© Associated Press

Японският автомобилен концерн "Тойота" (Toyota) ще инвестира 500 милиона долара в американската компания за онлайн таксиметрови услуги "Юбер" (Uber) с цел двете компании заедно да създадат самоуправляващи се коли, съобщиха световните агенции.


Според сключеното споразумение "Тойота" и "Юбер" ще обединят технологиите си за безпилотни автомобили с цел към 2021 година да представят превозно средство, което ще може да предоставя услуги като безпилотно такси, използвано от "Юбер".


"Асошиейтед прес" отбелязва, че сделката е доказателство за отказа на "Юбер" самостоятелно да разработва такива автомобили.

"Целта ни е да задействаме в мрежата на "Юбер" най-безопасните в света безпилотни коли. Това споразумение е поредната важна стъпка по пътя към превръщането на тази цел в действителност", каза генералният директор на "Юбер" Дара Хосрошахи.


Инвестицията на "Тойота" последва придобиването на 15% от акциите на "Юбер" от японската "СофтБанк" (SoftBank) за 7.7 млрд. долара през януари, с което "СофтБанк" стана най-големият акционер в американската компания, припомня ДПА. /БТА


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света