Франция ще наложи ограничения за изкачващите връх Монблан

© Toby Melville, Reuters

За да се се справи с пренаселеността на един от най-високите върхове в Европа - Монблан, Франция ще предприеме няколко мерки. Една от тях е, че на ден на върха е могат да се качват не повече от 214 катерачи, съобщава "Гардиън".


"Това е трудно решение, но много добро, тъй като изкачването на Монблан е различно от всяко друго", казва Жан-Марк Пейе, кмет на алпийския град Сен Жерве ле Бе, от който започва най-популярният път към върха. Всеки ден най-малко 300 човека се качват в планината това лято, като 16 души са загинали.


Полицията вече изисква от алпинистите да имат запазено място в един от планинските лагери, преди да ги пуснат да се катерят. За да може новите правила да се прилагат по-лесно, кметът обмисля да създаде "снежна бригада", която да следи за спазването на реда.


Властите казват, че често сред алпинистите се създава напрежение, породено от трудността на изкачването на върха, който е висок 4 810 метра, и опитите на всеки да заеме най-добрите позиции за катерене. Някои от тях пък не са правилно екипирани, като често има катерачи с обикновени маратонки. Жан-Марк Пейе дори посочва, че е имало човек, който е разпънал палатка на самия връх.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА