Съд забранява силно замърсяващи автомобили във Франкфурт

© Ralph Orlowski, Reuters

Германски съд постанови, че финансовата столица на страната Франкфурт трябва да забрани дизеловите автомобили с висока степен на замърсяване, за да подобри качеството на въздуха в града, предадоха ДПА и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА.


Снощи административният съд във Висбаден отсъди в полза на жалбата, внесена от екологичната група "Германска помощ за околната среда", която твърди, че градът не спазва правилата на Европейския съюз за чистотата на въздуха, когато става дума за нивата на азотните оксиди.


Засега няма яснота колко превозни средства ще бъдат засегнати и в каква степен. Хамбург вече забрани по-стари дизелови модели да се движат по определени улици в града, а властите в Щутгарт планират да не допускат стари дизелови автомобили в някои райони на града от идната година.Дизеловите двигатели, които са популярни в Германия, отделят вредни азотни оксиди.


Забраните бяха обявени след съдебно решение от февруари, което позволява на градовете да включат в мерките си за опазване на чистотата на въздуха забрани за движението на дизелови автомобили, припомня АП.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Кметът на Стара Загора съди за 5 хил. лева мъж, нарекъл го "смешник" във "Фейсбук"
Противниците на ваксините вече са сред най-големите заплахи пред света, предупреди СЗО
Тиафо прекърши устрема на Григор Димитров в 220-минутна битка