Как Русия се бори за влияние в Африка

© Associated Press

Руският външен министър Сергей Лавров посреща колегата си от Ангола Ребело Чикоти в Москва, 8 април 2014 г. През март Лавров на свой ред посети не само Ангола, но и Намибия, Мозамбик, Етиопия и Зимбабве.

Западните дипломати се оказват неподготвени за африканската офанзива на Русия, която предлага оръжия и военни услуги срещу дипломатическа подкрепа и договори за добив на ресурси, които да получат руски компании, пише британският в. "Гардиън".


През 2018 г. има редица такива примери, докато руски представители обикалят столици на африкански държави и предлагат оръжия и услуги. Вниманието към руските действия в Африка обаче бе привлечено от убийството на трима журналисти в Централноафриканската република, разследвали най-голямата частна военна компания в Русия - "Вагнер". "Гардиън" отбелязва, че макар случилото се в ЦАР да е изключение и страната да е привлякла погледи след пристигането на 175 руски наемници и военни отвъд оръжейните доставки, развитията там са емблематични за усилията на Москва.


"Официалната версия е, че руското правителство и ЦАР имат дълготрайно сътрудничество", казва международен представител, който наблюдава отблизо случващото се в ЦАР от пристигането на руските съветници насам. "Но, честно казано, ако някой беше казал миналата есен, че това ще се случи и че скоро ще има толкова руснаци на терен, никой нямаше да повярва."

Друг източник потвърждава, че всичко действително се е случило твърде бързо - от слуховете, че руснаците обучават силите за сигурност на президента Туадера до "значимо руско присъствие".


Не става дума обаче само за присъствие на терен и оръжия - има притеснения, че Русия вече посредничи между властите в ЦАР и въоръжени бунтовници на преговори в Судан и така подкопава ролята, които има Африканският съюз в диалога.

© Associated Press

Ситуацията в Централноафриканската република, раздирана от конфликт между централните власти и бунтовници, е само пример за възможните последици от политиката на Русия (а и други държави) в Африка.

Редица столици


Не само ЦАР е пример за разрастващия се интерес - руски представители като външния министър Сергей Лавров и председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко поведоха инициативата за споразумения за военно сътрудничество и в други страни.


През март Лавров например посети Ангола, Намибия, Мозамбик, Етопия и Зимбабве, където подписа множество споразумения за икономически зони, проучвания за ресурси и военнотехническо сътрудничество. В кулоарите на срещата на върха на БРИКС пък директорът на службата за военнотехническо сътрудничество на Русия Дмитрий Шугаев пък обяви, че Русия ще подпише меморандум за сътрудничество и обучение с Общността за развитие на държавите от Южна Африка - общо 15 държави, между които Танзания, Република Южна Африка, Зимбабве, Намибия и др.


Най-пресният пример е споразумението за планирана руска логистична база в Еритрея, която ще ѝ даде достъп до Червено море, след като Джибути отказа да позволи това на своя територия. Така Русия стана поредната държава, побързала да се установи на територията на Африканския рог в последните месеци.

Споразумението бе обявено през септември. Активността на Русия на континента отново повдига въпроса, пред който са изправени и много западни правителства - за опасностите пред човешките права и сигурността при продаване на оръжия на режими, които са слаби или в конфликт.


Интереси


Външнополитически експерти отдават този интерес на изолацията от Запада, на наследството в отношенията от съветската ера, което Русия може да доразвие, и осъзнаването на икономическите и дипломатическите възможности.


Русия не може да предложи същото като Китай (например стоки) на Африка, но може да съдейства за облекчаване на дългове и "да се завърне в ниша, където е конкурентоспособна" - оръжията, казва Пол Стронски от мозъчния тръст Carnegie Endowment for International Peace.


Според Тиери Виркулон от Международната кризисна група има "дълбока разлика" със ситуацията от студената война - сега връзките с Кремъл са по-прикрити. Същевременно Русия възстановява и мрежите си от контакти от отминалата епоха, когато много млади активисти и борци за деколонизацията на Африка следваха в Москва.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов