Как Русия се бори за влияние в Африка

© Associated Press

Руският външен министър Сергей Лавров посреща колегата си от Ангола Ребело Чикоти в Москва, 8 април 2014 г. През март Лавров на свой ред посети не само Ангола, но и Намибия, Мозамбик, Етиопия и Зимбабве.

Западните дипломати се оказват неподготвени за африканската офанзива на Русия, която предлага оръжия и военни услуги срещу дипломатическа подкрепа и договори за добив на ресурси, които да получат руски компании, пише британският в. "Гардиън".


През 2018 г. има редица такива примери, докато руски представители обикалят столици на африкански държави и предлагат оръжия и услуги. Вниманието към руските действия в Африка обаче бе привлечено от убийството на трима журналисти в Централноафриканската република, разследвали най-голямата частна военна компания в Русия - "Вагнер". "Гардиън" отбелязва, че макар случилото се в ЦАР да е изключение и страната да е привлякла погледи след пристигането на 175 руски наемници и военни отвъд оръжейните доставки, развитията там са емблематични за усилията на Москва.


"Официалната версия е, че руското правителство и ЦАР имат дълготрайно сътрудничество", казва международен представител, който наблюдава отблизо случващото се в ЦАР от пристигането на руските съветници насам. "Но, честно казано, ако някой беше казал миналата есен, че това ще се случи и че скоро ще има толкова руснаци на терен, никой нямаше да повярва."

Друг източник потвърждава, че всичко действително се е случило твърде бързо - от слуховете, че руснаците обучават силите за сигурност на президента Туадера до "значимо руско присъствие".


Не става дума обаче само за присъствие на терен и оръжия - има притеснения, че Русия вече посредничи между властите в ЦАР и въоръжени бунтовници на преговори в Судан и така подкопава ролята, които има Африканският съюз в диалога.

© Associated Press

Ситуацията в Централноафриканската република, раздирана от конфликт между централните власти и бунтовници, е само пример за възможните последици от политиката на Русия (а и други държави) в Африка.

Редица столици


Не само ЦАР е пример за разрастващия се интерес - руски представители като външния министър Сергей Лавров и председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко поведоха инициативата за споразумения за военно сътрудничество и в други страни.


През март Лавров например посети Ангола, Намибия, Мозамбик, Етопия и Зимбабве, където подписа множество споразумения за икономически зони, проучвания за ресурси и военнотехническо сътрудничество. В кулоарите на срещата на върха на БРИКС пък директорът на службата за военнотехническо сътрудничество на Русия Дмитрий Шугаев пък обяви, че Русия ще подпише меморандум за сътрудничество и обучение с Общността за развитие на държавите от Южна Африка - общо 15 държави, между които Танзания, Република Южна Африка, Зимбабве, Намибия и др.


Най-пресният пример е споразумението за планирана руска логистична база в Еритрея, която ще ѝ даде достъп до Червено море, след като Джибути отказа да позволи това на своя територия. Така Русия стана поредната държава, побързала да се установи на територията на Африканския рог в последните месеци.

Споразумението бе обявено през септември. Активността на Русия на континента отново повдига въпроса, пред който са изправени и много западни правителства - за опасностите пред човешките права и сигурността при продаване на оръжия на режими, които са слаби или в конфликт.


Интереси


Външнополитически експерти отдават този интерес на изолацията от Запада, на наследството в отношенията от съветската ера, което Русия може да доразвие, и осъзнаването на икономическите и дипломатическите възможности.


Русия не може да предложи същото като Китай (например стоки) на Африка, но може да съдейства за облекчаване на дългове и "да се завърне в ниша, където е конкурентоспособна" - оръжията, казва Пол Стронски от мозъчния тръст Carnegie Endowment for International Peace.


Според Тиери Виркулон от Международната кризисна група има "дълбока разлика" със ситуацията от студената война - сега връзките с Кремъл са по-прикрити. Същевременно Русия възстановява и мрежите си от контакти от отминалата епоха, когато много млади активисти и борци за деколонизацията на Африка следваха в Москва.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Метрото от "Красно село" до бул. "Вл. Вазов" ще тръгне до края на годината, обяви Фандъкова
Съдът обяви сегашния временен кмет на "Младост" за незаконно избран