Путин предложи на Япония мирен договор с Русия

© Pool, Reuters

Японският премиер Шиндзо Абе и руският президент Владимир Путин.

Руският президент Владимир Путин предложи на японския премиер Шиндзо Абе двамата да подпишат до края на годината договор, с който формално да сключат мир, предадоха "Ройтерс" и РБК.


Това не се случи след края на Втората световна война. "Да подпишем мирен договор тази година", каза Путин на среща с Абе по време на икономически форум във Владивосток.


"Една идея току-що се появи в главата ми", каза Путин по време на пресконференция пред репортери след заседание на форума. Той предложи договорът да се подпише "без никакви предварителни условия".Вчера японският премиер Абе пръв направи предложението по време на пленарно заседание на форума. Путин обясни пред репортери, че се съгласява да се промени подходът към договора.


Още има препятствия"Водим преговори от 70 г. Шиндзо каза: "Дайте да го променим." (...) А след това на основата на мирния договор като приятели ще решим всички спорни въпроси. Това би ни облекчило в решенията на всички проблеми", добави Путин.


Абе отбеляза, че все още има препятствия пред подписването му, но е нужно "още веднъж (Русия и Япония) да потвърдят решителността си, намеренията си пред свидетели... Ако не го направим сега, кога?"


Сключването на такъв договор засяга въпроси като претенциите на Япония за Курилските острови, за правото над които страната се позовава на документи от 1855 г. Русия обаче настоява, че това са територии на Съветския съюз, завоювани по време на Втората световна война.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Кметът на Стара Загора съди за 5 хил. лева мъж, нарекъл го "смешник" във "Фейсбук"
Противниците на ваксините вече са сред най-големите заплахи пред света, предупреди СЗО
Тиафо прекърши устрема на Григор Димитров в 220-минутна битка