Белият дом и Арабската лига предупредиха Иран заради операции в Близкия изток

© Associated Press

Иракчани протестират в Басра с искане за по-добър живот, 4 септември. По време на демонстрациите бе опожарено и иранското консулство в града. Мнозина в страната смята, че Иран активно се меси във вътрешните ѝ работи.

Белият дом предупреди вчера Техеран, че ще го държи отговорен за всякакво нападение в Ирак, извършено от съюзници на Иран, при което пострадат граждани на САЩ или американски интереси, съобщиха "Ройтерс" и "Франс прес".


"През последните няколко дни наблюдаваме опасни нападения в Ирак, в частност срещу консулството на САЩ в Басра и американското посолство в Багдад", се посочва в комюнике на пресслужбата на Белия дом. "Иран не стори нищо, за да спре тези нападения, извършени от негови съюзници в Ирак, на които той оказва финансова подкрепа, обучава ги и им доставя оръжие", се посочва в комюникето.


"Съединените щати ще държат режима в Техеран отговорен за всякакво нападение, в резултат на което пострада нашият персонал или са нанесени щети на сгради на американското правителство", предупреждава Белият дом. "Америка ще отговори бързо и решително в защита на живота на американците", се добавя в комюникето.

Три минометни снаряда паднаха в петък в силно охраняваната "зелена зона" в Багдад, където се намират сгради на иракското правителство и посолството на САЩ. При нападението, чиито извършители не бяха идентифицирани, нямаше пострадали, нито материални щети според иракските власти.


Американското консулство в Басра е разположено близо до летището, което беше подложено на ракетен обстрел в събота. Властите не съобщиха за жертви и разрушения в резултат на нападението.

"Нужда от отпор"


Арабските страни за пореден път осъдиха и отхвърлиха намесата на Иран във вътрешните им работи. Това се посочва в заключителната декларация, приета в края на състоялото се вчера в Кайро 150-о заседание на Съвета на външните министри от Арабската лига, съобщи ТАСС.


Министрите изразиха "пълна подкрепа" за мерките, които вземат страните в региона, за да "дадат отпор на тази намеса". "Подчертаваме необходимостта от разработване на общоарабски план за действие за противопоставяне на иранската намеса", се казва в заключителния документ.


Освен това участниците в срещата изразиха подкрепа за "законното правителство в Йемен в борбата му срещу терора" и осъдиха "помощта на Иран за хутите", имайки предвид подкрепяните от Иран бунтовници в страната.

В рамките на заседанието се състоя също среща на четирите страни, следящи иранското досие (Бахрейн, Египет, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия). След срещата министрите оповестиха отделно комюнике, в което изразяват безпокойство от ядрената програма на Иран. Външните министри от "квартета" осъдиха също "продължаващата намеса" на Иран и Турция в сирийската криза. Тази намеса по думите им "има сериозни последици за бъдещето на Сирия, нейния суверенитет, сигурност, независимост, национално единство и териториална цялост". /БТА

Всичко, което е важно да знаете за:

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината