©Reuters

САЩ преговарят с Гърция, за да използват още нейни бази, пише "Уолстрийт джърнъл"

Американските въоръжени сили преговарят с Гърция, за да разширят военното си присъствие и някои дейности там, като използват повече военновъздушни и морски бази, на фона на напрежението с Турция.


Това пише в. "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на американски представители (имената на повечето от тях не се споменават). Здравите в момента отношения с Гърция и притеснението заради ситуацията в Турция са фактор. С времето си страната предоставя възможност за целогодишна летателна тренировка, а и там са разположени бази както на Гърция, така и на НАТО, обясняват представителите.


Важно за Вашингтон е, че както сегашното правителство, така и опозицията приема идеята. Затова има възможност гръцка инфраструктура да се използва, за да се разположат временно американски войски. Разговорите са "предварителни" и в тях няма предложения за перманентно разполагане на военнослужещи и техника.

Същевременно пред репортери ген. Джо Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, казва, че "двустранните отношения с Гърция по никакъв начин не са за сметка на Турция". По думите му "географията на Гърция и възможностите" са много значими.


САЩ вече използват по-засилено гръцките бази - тази пролет дронове MQ-9 започнаха да действат във военновъздушната база край Лариса.

Облекчение


Базата "Инджирлик" в Турция предлагаше по-добри възможности, създадена за операции на НАТО и по-близко до Сирия, но неуспелият опит за преврат в Турция, сделката на Анкара за руски ракетни системи подклаждат напрежението между двете страни. Освен това от 2015 г. Турция въвежда ограничения за операциите, които САЩ могат да извършват от "Инджирлик". Затова за операциите в Сирия САЩ пренасочиха част от дейностите към Катар.


За Гърция по-голямо американско военно присъствие би донесло облекчение, намалявайки рисковете от Либия и Турция. В неделя гръцки представители казаха, че са арестували двама турски военни, опитали да пресекат границата.


Потърсени от изданието, гръцки дипломати не коментират разговорите за военно сътрудничество, но отбелязват стратегическото положение на страната и факта, че тя покрива критериите на НАТО за разходи за отбрана в размер 2% от брутния вътрешен продукт. По-рано този месец в Солун министърът на отбраната Панос Каменос каза, че двете страни ще стъпят "заедно в бъдещето" и че "военни споразумения" в тази връзка ще помогнат на Гърция да е стратегически партньор в Средиземно море.

Гърция има добри отношения с Русия, а в Средиземно море (в момента още по-важно заради сирийската криза) все по-ясно присъствие има и Китай. Според американския представител, цитиран от вестника, обаче Гърция е "добра възможност" независимо от това.

Всички новини от днес

Още по темата

Още от Дневник

Аделина Радева напуска "Нова телевизия", за да води предаване по БНТ
На ресторант с маска или с глоба - как ще работят заведенията от 1 юни
"Най-голямата война с дронове в света" се води на 1500 км от София