Ню Йорк измести Лондон начело на класация на 100 финансови центъра, София за пръв път е в нея

© Hannah Mckay, Reuters

Заради Брекзит Лондон се оказа сред първите 20, загубили най-голяма част от точките си сред 100-те града в класацията.

Ню Йорк изпревари Лондон и зае първото място в класацията на световните финансови центрове според индекса на компанията за финансови консултации Z/Yen Group.


София е нов град в списъка, каза компанията в прессъобщение, в което представя класацията. Българската столица влиза в нея на 97-о място и се намира след Хелзинки, Баку и Алмати. Непосредствено след нея са Атина, Тринидад и Тобаго и Далян. Нов град в класацията на Z/Yen e и Кейптаун (38-и).


Лондон, който през март тази година бе начело на рейтинга, е отстъпил до второто място. Първата петорка се допълва от Хонконг, Сингапур и Шанхай. Докладът на компанията, публикуван днес, посочва, че "центровете в Азиатско-тихоокеанския регион са се изкачили в класацията, запазвайки тенденцията от последните години", пише и БТА. Следват Токио, Сидни, Пекин, Цюрих и Франкфурт, а това означава, че в първите 10 има 3 европейски града.

Според "Ройтерс" част от обяснението за промяната при Лондон - от години възприеман като световен център на финансите - е в решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, подтикнало банките да изнесат част от дейността си от града, за да запазят достъп до единния европейски пазар. Резултатите на Лондон са с 8 пункта по-ниски, отколкото преди шест месеца, най-големият спад сред първите в списъка.


© Скрийншот Z/Yen


Промяната за Европа

Авторите на доклада потвърждават за "Ройтерс", че промяната отразява несигурността около Брекзит. "Приближаваме се до деня и все още те знаем дали Лондон ще може да търгува с всички други европейски финансови центрове", казва Марк Йъндъл, който е един от създателите на индекса.


Европейските столици са заели малко по-високи позиции спрямо миналата година. Париж се е изкачил с едно място до 23 позиция, Амстердам от 50-и е станал 35-и, Виена е подобрила класирането си от 64-то до 51-во място, а Брюксел - от 62-ро до 54-то.


"Тези центрове може да са основните, облагодетелствали се от несигурността, причинена от Брекзит", се казва в прессъобщението. Авторите обаче добавят: "Изненадващо въпреки очевидни успехи в привличането на нов бизнес Дъблин, Мюнхен, Хамбург (загубил 12 места), Копенгахен и Стокхолм загубиха позиции, което отразява позициите на респондентите за бъдещите им възможности."


© Скрийншот Z/Yen


В Източна Европа с най-добри позиции е Талин (52-ри, след Виена, но преди Мадрид и Брюксел). Следват Варшава (66-а, 21 места надолу), Будапеща (71-ва), Прага (74-та), Санкт Петербург (80-и, с 11 места нагоре), Москва (83-та) и Рига (87-а).

Индексът на световните финансови центрове се отчита от 2007 година и се обновява на шест месеца.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА